Milionska KAZNA: Tri železničke kompanije u EU organizovale KARTEL

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Milionska KAZNA: Tri železničke kompanije u EU organizovale KARTEL

  Evropska komisija izrekla je 48,5 miliona evra novčanih kazni železničkim kompanijama u Nemačkoj, Austriji i Belgiji zbog kršenja propisa o konkurenciji.

  Oesterreichische Bundesbahnen, Deutsche Bahn (DB) i belgijski SNCB udružili su se u kartel u prekograničnim uslugama prevoza tereta na ključnim železničkim koridorima u EU, objavila je Komisija.

  Istraga je pokazala da su kompanije razmenjivale informacije o zahtevima klijenata da im se dostave ponude za prevoz tereta i ustupale jedna drugoj veće udele u poslovima, navodi EK.

  To znači da su međusobno raspoređivale klijente, što evropski propisi zabranjuju, zaključuje Komisija.

  “Železnički prevoz tereta ključan je za model održivosti privrede, a konkurentnost je važna kako bi klijenti pri korišćenju održivog prevoza dobili najbolju ponudu”, istakla je komesarka EU za konkurentnciju Margret Vestager.

  Kompanije su organizovale kartel od 2008. do 2014. godine, utvrdila je EK, dodajući da je austrijski OeDB poštedwla kazne, dodelivši mu imunitet prema propisima koji dopuštaju tu mogućnost u slučaju otkrivanja informacija i saradnje u istrazi.

  Najveću sumu mora da plati nemačka kompanija, od 48,3 miliona evra, a EK napominje da je iznos povećan 50 odsto budući da je Deutsche Bahn ‘recidivist’.

  Sve tri kompanije priznale su učestvovanje u kartelu.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE