Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Milena Obradović, Lesaffre Srbije: Dobri pekari uvek su na ceni

  Kada je kompanija Lesaffre prošle godine organizovala prvu Pekarijadu, želeli smo da svim profesionalcima damo priliku da promovišu svoju profesiju, jednu od i najstarijih i najinspirativnijih. Želja nam je bila da na jednom mestu u formi nacionalnog takmičenja okupimo majstore svog zanata- najbolje iz struke i damo im priliku da razmene svoja iskustva i recepture, kaže za BIZLife Milena Obradović, marketing menadžer kompanije Lesaffre Srbija i dodaje da su hteli i sami da vide stanje struke u zemlji, kao i koji su to trendovi u pripremama, recepturama, i uopšte u pekarstvu.

  „Osim takmičenja, Pekarijada otvara mogućnost svim pekarima da unaprede svoja znanja, zadaju sebi nove ciljeve i podignu lične standarde i kriterijume. Mnogim pekarima, Pekarijada je omogućila da se susretnu sa novim sirovinama, nauče nove veštine dekorisanja i generalno procene svoju poziciju u odnosu na kolege iz struke. Mladim pekarima ovo je sasvim sigurno prilika da se istaknu, afirmišu među starijim kolegama i dobiju priliku za dalje profesionalno usavršavanje.“

  Da li vam je od početka bio cilj da od Pekarijade napravite tradicionalnu manifestaciju?

  Iako smo imali nameru da od Pekarijade napravimo tradicionalno takmičenje, uspeh i neočekivano interesovanje koje je organizacija prvog takmičenja izazvala među strukom, i u širokoj javnosti, bilo nam je najbolja potvrda da smo na pragu nečeg velikog. Iako je ovo tek druga godina kako organizujemo takmičenje, Pekarijada je već sada vrlo prepoznatljiva manifestacija. Vrlo smo ponosni na činjenicu da je Pekarijada postala popularna među pekarima i da interesovanje ne jenjava.

  Da li je pekarstvo „zaboravljeno“ zanimanje?

  Iako naizgled deluje da tradicionalni zanati izumiru, sa pekarstvom to ipak nije slučaj. Pekarstvo je zanimanje koje će uvek biti potrebno, a dobri pekari uvek su na ceni. Kao najbolji argumenat u prilog tome je podatak da se prošle godine samo na konkurs za Pekarijadu prijavilo više od 170 profesionalnih pekara, a skoro trećina njih bili su mlađi od 21 godine. Iako zanat, pekarstvo je vrlo progresivno zanimanje, trendovi se jako brzo smenjuju, a nove tehnologije i inovacije kako u sirovinama, tako i opremi samo još više doprinose atraktivnosti ove profesije. Takođe, i mi kroz Pekarijadu želimo da pokažemo da je pekarstvo koliko tradicionalno, podjednako i moderno zanimanje koje uspeva da isprati savremene trendove.

  Prijavljivanje-za-drugu-Pekarijadu

  Prema najnovijim podacima Infostuda iz avgusta ove godine najveća potražnja u oblasti poslova je za zanimanja koji obuhvataju IT, mašinstvo i elektrotehniku, ali odmah iza inženjera po potražnji nalaze se kuvari. Kakva je situacija sa pekarima, da li su oni po potražnji u rangu kuvara?

  Brojevi ne lažu i po tome vidite da su dobri zanati uvek na ceni, a pekarstvo svakako jeste. Ono je i mnogo više od znata, a dobri pekari su svojevrsni umetnici. Jer samo znanje ne čini dobrog pekara, dobar pekar kao i svaki umetnik mora imati raskošnu veštinu, poseban talenat, razvijen osećaj za estetiku i karakterističan izraz. Za vešte pekare mogućnosti su beskonačne, a Pekarijada je samo jedna od njih. Upravo zbog toga jedna od naših misija i jeste da tradicionalna zanimanja predstavimo iz jedne moderne perspektive i ukažemo mladima na potencijal koji ona imaju.

  Ove godine rešili ste da dodate jednu novu dimenziju celoj priči, i da osim što birate najbolje pekare Srbije skrenete pažnju na važnost brige o ugroženim kategorijama.

  Verujemo da samo društvo koje vodi brigu o svojim najugroženijim kategorijama može biti uspešno društvo, i da je to najbolji pokazatelj progresa i progresivnog razmišljanja. Istu tu devizu primenjujemo i u svom poslovanju- samo odgovorno poslovanje je dobro poslovanje.

  Kada smo počeli sa pripremama druge Pekarijade, želeli smo da odemo i korak dalje i pomognemo onima koji su najugroženiji i kojima je ovakva pomoć dobrodošla. Zahvaljujući saradnji koju smo uspostavili sa Prihvatilištem za stara i odrasla lica obezbedićemo da tokom trajanja celog takmičenja svi njihovi korisnici znaju da će imati svež i ukusan obrok i hleb na stolu. Sva peciva koja naši takmičari sa velikom posvećenošću pripremaju završiće na trpezi onih kojima je ta pomoć preko potrebna. Kada možete da budete deo nečijeg boljeg dana i pomognete, vidite stvarnu vrednost svog rada.

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE