Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Američki fond tuži Agrokor

  Nakon što je ruski Sberbank podigao kaznenu prijavu protiv Ivice Todorića, ali i još nekoliko tužbi kojima se Rusi žele naplatiti za ranije odobrene kredite, prva tužba spremna je i u SAD-u.

  Na sud u Njujorku stigla je tužba protiv Agrokora jednog od američkih fondova koji je učestovovao u kreditiranju koncerna u vreme Ivice Todorića.

  „Dokumentacija je predata, a Agrokor se tuži zbog lažnog prikazivanja stanja, potvrdio nam je jedan od učesnika bliskih procesu. Tuži se Agrokor, a kako je njegov vlasnik još uvek Ivica Todorić, za ono za što se tereti Agrokor odgovaraće i Todorić“, objasnio je za Večernji list jedan pravnik.

  Nakon Rusa bilo je jasno da će i neki od fondova, koji nisu učestvovali u novom kreditnom aranžmanu u junu, učiniti isto. Ime fonda koji je podneo tužbu nije poznato, tek se nagađa koji je to fond, ali ionako je u finansiranju Agrokora u vreme Todorića učestvovao veliki broj, pre svega rizičnih, ali i penzionih fondova iz SAD-a, Kanade i Velike Britanije. Od ukupnog broja fondova koji su finansirali Agrokor u vreme Todorića, njih oko tri četvrtine, gleda li se količina obveznica, prihvatilo je lex Agrokor i učestovovalo s bankama u novom kreditu vrednom 480 miliona evra po tzv. roll up modelu. Taj im model osigurava siguran povrat novca koji je pre dan koncernu, u istom iznosu u kojem su učestvovali u novom kreditu.

  Za Agrokor to znači da će im sigurno morati isplatiti oko milijardu evra. Bilo je pretpostaviti da će se oni koji nisu želeli da učestvuju u tom modelu kreditiranja odlučiti na tužbe zbog lažnog prikazivanja poslovanja koncerna u vreme bivše uprave. Ali, nije isključeno da će se te tužbe proširiti i protiv države.

  Izvor: Seebiz

  Foto: Agrokor.hr

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE