Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mihajlović o litijumu: Srbija da razvija i ELEKTRIČNE AUTOMOBILE

  Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je da će zahvaljujući novootvorenom rudniku „Čukaru Peki“ kod Bora, Srbija „u nekom trenutku“ postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi.

  Ona je za Politiku ocenila i da će se po proizvodnji zlata, Srbija „približiti“ Finskoj kao najvećem evropskom proizvođaču.

  „Ležište ‘Čukaru Peki’ gornja zona je jedno od najbogatijih nalazišta rude bakra i zlata u svetu, a u novi rudnik Ziđin majning uložio je 474 miliona dolara. Zahvaljujući ovom projektu, Srbija će u nekom trenutku postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi, odmah posle Poljske, a naše učešće u proizvodnji ove rude povećaće se sa pet na 18 odsto“, dodala je Mihajlović.

  Prema njenim rečima bakar, zajedno sa litijumom, predstavlja jednu od kritičnih mineralnih sirovina koje će se koristiti u svim novim tehnologijama koje podrazumevaju dekarbonizaciju.

  „Srbija poseduje ogromne rezerve ovih strateški važnih metala što je značajno za pozicioniranje u svetu u budućnosti. To se posebno odnosi na litijum, gde je cilj da Srbija ne bude samo izvoznik sirovine, već da razvijemo čitav lanac proizvodnje, uključujući električne baterije i električne automobile“, navela je Mihajlović.

  Ziđin u Srbiji otvorio „prvi zeleni rudnik“ bakra i zlata Čukaru Peki

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE