Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kolekcija Pikasovih dela prodata za 110 miliona dolara

  Kolekcija od 11 umetničkih dela Pabla Pikasa koja su bila izložena u Las Vegasu više od dve decenije prodata je na aukciji za gotovo 110 miliona dolara.

  Dela su u vlasništvu MGM Rizorts (MGM Resorts) bila izložena u restoranu Pikaso hotela Belađo u Las Vegasu, prenosi BBC.

  Na aukciji je ponuđeno devet slika i dva keramička dela slikara koji je umro 1973. Kolekcija obuhvata više od 50 godina rada umetnika.

  Najveća cena od 40,5 miliona dolara dobijena je za sliku „Žena u crveno-narandžastoj beretki“ iz 1938, na kojoj je prikazana Pikasova ljubavnica i muza Mari-Terez Valter. Početna procena bila je između 20 i 30 miliona dolara.

  Drugo remek delo, veliki portret nazvan „Muškarac i dete“, prodato je za 24,4 miliona dolara.

  „Sa veličinom od gotovo dva metra ovo delo je izuzetno impresivan primer Pikasovih dostignuća za vreme ove važne faze u njegovoj karijeri“, navela je aukcijska kuća Sotbi.

  Aukcije Sotbija obično se organizuju na mestima kao što su Njujork, London, Pariz, Milano i Hongong, ali ovo nadmetanje je prva veća aukcija u Las Vegasu, a za dela je dobijeno ukupno 109 miliona dolara.

  Među prodatim delima je „Mrtva priroda sa košarom voća i cvećem“, koju je Pikaso naslikao za vreme nacističke okupacije Pariza 1942. Ona je prodata za 16,6 miliona dolara.

  „Uprkos destrukciji i teškoćama Drugog svetskog rata, godine između 1940-44 bile su jedne od najbogatijih Pikasovih perioda“, navela je aukcijska kuća Sotbi.

  Kolekciju je započeo da sakuplja pre 20 godina američki kazino mogul Stiv Vin, bivši vlasnik hotela Belađo. On je takođe bivši direktor Vin Rizortsa, ali je napustio to mesto zbog navoda o seksualnim prestupima.

  Izvor: Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE