Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Migranti čine čak 3,6 odsto svetske populacije

  Migranti čine 3,6 odsto svetske populacije, a njihov broj skoro je tri i po puta veći nego pre pet decenija, navedeno je u izveštaju Međunarodne organizacije za migracije (IOM), objavljenom povodom Svetskog dana migranata 18. decembra.

  U izveštaju IOM koji prenosi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), navodi se da je broj ljudi koji su iz različitih razloga napustili zemlju rođenja prošle godine dostigao 281 milion, a bilo bi ih dva miliona više da nije pandemije kovid-19 koja je drastično ograničila mobilnost.

  „Samo 22 odsto migranata je u zemlji destinacije pokriveno socijalnim osiguranjem, što ih čini visoko ranjivom kategorijom, a posebno su pogođene migrantkinje, koje su u najvećem riziku od eksploatacije i nasilja“, navedeno je u saopštenju GIZ.

  Migracija može da bude efikasno sredstvo za smanjenje siromaštva migranata i njihovih porodica i da značajno doprinese razvojnim naporima kako zemlje porekla, tako i zemlje odredišta, navodi GIZ i podseća da je Srbija je najveći primalac doznaka na Zapadnom Balkanu.

  „Migranti daju važan doprinos razvoju, gradeći mostove između svojih zemalja porekla i zemalja u kojima žive i rade. Neretko su aktivno uključeni u udruženja, realizuju lokalne projekte i šalju novac porodicama i prijateljima. Oni takođe prenose znanje i iskustvo kada se vrate kući na kraći ili duži period“, dodaje se u saopštenju.

  Ističe se da iseljenici svojim znanjem i veštinama grade snažnije i otpornije zajednice, i da su u proteklom periodu bili u prvim redovima borbe protiv kovida, te da od početka krize oni daju ogroman doprinos u zdravstvu, maloprodaji, dostavi hrane i drugim ključnim delatnostima.

  „Čak i u vreme kada su granice bile čvrsto zatvorene, brojne zemlje su napravile izuzetak otvarajući ih za strane sezonce u poljoprivredi. Migracija, međutim, takođe nosi rizike za pojedince koji se nađu u iregularnoj migraciji, kao i za zemlje porekla koje rizikuju da izgube visoko kvalifikovane stručnjake“, upozoreno je u saopštenju.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE