Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Instagram, starost

  Instagram testira veštačku inteligenciju koja procenjuje STAROST korisnika, evo kako

  Instagram testira nove načine za proveru starosti svojih najmlađih korisnika. U pitanju je korišćenje veštačke inteligencije koja analizira fotografiju i procenjuje starost osobe.

  Instagram, koji je u vlasništvu kompanije Meta, naveo je na blogu da je AI jedna od tri nove metode koje testira da bi proverio starost korisnika na mreži za deljenje fotografija. Od korisnika će tražiti da koriste jednu od opcija da verifikuju svoje godine ako uređuju datum rođenja na Instagramu.

  Instagram prvo testira opcije na korisnicima u Sjedinjenim Američkim Državama. Već zahteva od njih da navedu svoje godine kada počnu da koriste uslugu.

  Kompanija želi da osigura da najmlađi korisnici aplikacije za deljenje fotografija vide sadržaj koji je prikladan njihovom uzrastu. Prošle godine Instagram se našao na udaru kritika kada su dokumenti  uzbunjivača, Frensis Haugen, procureli. Oni su pokazali svesnost o tome kako društvena mreža može da ugrozi mentalno zdravlje i da pogrešnu sliku tela, posebno među tinejdžerkama.

  Tehnologija potiče iz kompanije Yoti iz Londona. Animirani video, koji je Instagram objavio na svom blogu, odaje utisak o tome kako funkcioniše AI procena starosti. Pre svega, korisnik je upućen da napravi video selfi na svom pametnom telefonu. Instagram potom deli selfi sa kompanijom. Yotijeva AI prvo detektuje da se na slici nalazi lice. Zatim ispituje njegove crte kako bi odredila starost osobe.

  Mobilni telefon Pixabay

  Mobilni telefon Pixabay

  Kako AI procenjuje starost korisnika?

  Džuli Davson, Yoti-jeva glavna regulatorna službenica, rekla je za CNN Business da je AI obskrbljena skupom podataka sastavljenim od slika lica ljudi zajedno sa godinom i mesecom rođenja te osobe. Dokumentacija, koju je kompanija objavila u maju, da objasni svoju tehnologiju kaže da je obučena za „milione različitih slika lica“.

  „Kada se pojavi novo lice, radi analizu na nivou piksela tog lica, a zatim izbacuje broj – procenu starosti“, rekla je Davson.

  Kada se procena završi, Yoti i Instagram brišu selfi video i fotografiju.

  Provera starosti korisnika može biti uznemirujući problem za tehnološke kompanije. Razlog je što mnogi korisnici možda nemaju ličnu kartu sa fotografijom, koju je izdao državni organ koji se može proveriti.

  Karl Ričanek, profesor na Univerzitetu Severne Karoline Vilmington i direktor školske laboratorije za istraživanje starenja lica, smatra da je Yotijeva tehnologija dobra primena veštačke inteligencije.

  „Vredan je napor da pokušamo da zaštitimo decu“, rekao je on.

  Instagram

  Instagram (Pixabay)

  Nije moguća precizna procena starosti

  Ipak, iako bi takva tehnologija mogla biti od pomoći Instagramu, brojni faktori mogu otežati preciznu procenu starosti sa slike, dodao je Ričanek. Jedan od njih je pubertet. On menja strukturu lica osobe, kao i ton kože i pol.

  Nedavna dokumentacija kompanije Yoti ukazuje na to da je njegova tehnologija u proseku nešto manje precizna u proceni uzrasta dece koja imaju između 13 i 17 godina i imaju tamnije tonove kože. Prema Yotijevim podacima, procena starosti bila je u proseku manja za 1,91 godinu za devojke starosti od 13 do 17 godina, čiji su tonovi kože kategorisani kao dve najtamnije nijanse na Fitzpatrick skali — skala od šest nijansi koju obično koriste tehnološke kompanije za klasifikovanje boje kože. Za decu uzrasta od 13 do 17 godina, tehnološka procena koliko su stari bila je manja za 1,56 godina, u proseku, prema dokumentu.

  U praksi to znači da će biti mnogo grešaka, rekao je Luk Stark, docent na Zapadnom univerzitetu u Ontariju u Kanadi, koji proučava etičke i društvene implikacije veštačke inteligencije.

  „I dalje imamo srednju apsolutnu grešku, u svakom slučaju, od godinu do godinu i po,“ zaključio je on.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE