Mićović: "Zamrzavanje" cene goriva na duži rok - neodrživo

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mićović: “Zamrzavanje” cene goriva na duži rok – neodrživo

  Ograničavanje cena evro dizela i evro premijuma BMB 95 na mesec dana u skladu je sa Zakonom o energetici, ali je neodrživa na duži rok, ocenio je generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) Tomislav Mićović.

  “Ne mogu ništa konkretnije da kažem o uredbi o zamrzavanju evro dizela na 179 dinara po litru i evro premijuma BMB 95 na 171 dinar dok se ona ne objavi sa svim detaljima”, rekao je Mićović za Betu.

  Mićović je rekao da je načelno uredba u skladu sa Zakonom o energetici koji predviđa da se u slučaju poremećaja cena na svetskom tržištu mogu ograničiti cene u maloprodaji, ali ne na duži rok.

  Istakao je da taj mehanizam otklanjanja poremećaja na tržištu nije nepoznat u praksi.

  Naftne kompanije predlagale su ranije da država smanji poreze i akcize koji u ceni naftnih derivata čine i više od 52 odsto.

  Vlasnik preduzeća Nafta Nebojša Atanacković ocenio je da će prodavci goriva na pumpama u maloprodaji biti u problemu ako cena nafte “brent”, koja se koristi u Evropi, nastavi da raste.

  Ta nafta će, prema prognozama, premašiti 100 dolara po barelu do kraja godine, a sredinom januara ove godine koštala je 87 dolara po barelu i bila je najskuplja od 2014. godine.

  “Ako mera ograničenja cene za dva derivata nafte traje mesec dana maloprodajni lanac će moći da izdrži jer još ima prostora za maržu, ali ako cena nafte nastavi da raste na svetskom tržištu i rafinerije povećaju veleprodajnu cenu, biće problema”, rekao je Atanacković agenciji Beta.

  Dodao je da država nema pravo da ograniči cenu derivata rafinerijama i “zabrani” da povećaju cene u veleprodaji ako one rastu na svetskom tržištu.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE