Mićović: Razlike u cenama goriva u regionu ISKLJUČIVO zbog dažbina države

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mićović: Razlike u cenama goriva u regionu ISKLJUČIVO zbog dažbina države

  Trenutno pandemija koronavirusa upravlja očekivanjima, prognozama i potrošnjom naftnih derivata, kaže generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

  On je objasnio za RTS da, kada se god najavi da će doći do relaksacije u kretanju ljudi, da će privreda oživeti, smanjiti kovid restrikcije, nafta tada raste, jer odjednom svi traže naftu, a to pokazuje i šta je omikron uradio od oktobra naovamo.

  Što se tiče ponude, ona je, kaže, prilično stabilna i njom na globalnom nivou upravlja OPEK plus savez koji povećava ili smanjuje svoju ponudu, a potrošnja je ona koja veoma osciluje i od koje zavisi da li će doći do skoka ili pada.

  “Investicije u nova istraživanja nafte su izuzetno male i pale su. Da li zbog zelene energije, naftni sektor sada ulaže u obnovljive izvore a ne u nove izvore nafte. To može da se osveti globalnom tržištu negde za dve, tri do pet godina kada cena može da dođe i do preko 100 dolara po barelu jer neće dovoljno brzo doći do razvoja nekih novih izvora energije alternativnih, obnovljivih, a s druge strane razvoj ekonomije će zahtevati energiju”, procenjuje Mićović.

  Dodaje i da se prognoze za 2022. godinu prilično razlikuju opet pod uticajem kovida.

  Takođe, objasnio je i da se najveće cene goriva na pumpama održavaju upravo zbog oscilacija cena sirovine i one se odražavaju na sva tržišta. A što se tiče regiona i Evrope uopšte, razlika u cenama se postiže isključivo državnim dažbinama.

  “Kada bismo ih isključili videli bismo koliko je cena izjednačena.”

  Što se potrošnje tiče mi smo već ove godine dostigli i premašili potrošnju derivata iz 2019. godine. Šta se tu sve desilo je za analizu i ima puno faktora koji su uticali. Srbija danas troši više derivata nego 2019. Kod dizela je to 6 procenata, kod benzina nešto manje – 1,5, naveo je Mićović.

  Mićović kaže da se na globalnom nivou u istoriji dešavalo da visoke cene nafte zapravo pospešuju potrošnju drugih energenata kako bi zamenili potrošnju tako skupe naftu. Dodaje i da ne pamti da se ikada desilo da se zbog visokih cena, ovog puta prirodnog gasa, poveća potrošnja nafte.

  To je, kaže, zabeleženo već pre nekoliko meseci kad je u Evropi eksplodirala cena nafte, tako da su svi koji su imali mogućnost da zamene prirodni gas nekim od derivata nafte, recimo mazutom, to i učinili.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE