Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vlasnici benzinskih pumpi

  Mićović: Cena goriva u Srbiji je realna

  Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović tvrdi da je cena goriva u Srbiji realna i dodao da nema nikakvih posebnih nagoveštaja da bi ona mogla da se povećava.

  U prethodnih sedam nedelja barel je u Londonu poskupeo za oko 16 odsto, a na američkom tržištu za više od 18 odsto. Smanjena proizvodnja članica OPEK-a, tačnije Rusije i Saudijske Arabije, pokrenula je cene još krajem juna, a pored toga i američke zalihe sirove nafte su na najmanjoj meri od januara.

  Ove nedelje litar dizela koštaće 202 dinara a litar bezolovnog benzina 189 dinara. I nije ovo najviša cena za koju znamo. Pre oko godinu dana dizel je u Srbiji koštao oko 220 dinara.

  Mićović je rekao za RTS da se takve promene cena dešavaju bez najave, a da indikatori sa svetskog tržišta služe kako bi mogle da se naslute cene derivata nafte na tržištu u Srbiji.

  „Govorimo o globalnim cenama sirove nafte, zalihama, američkoj, kineskoj ekonomiji i tako dalje. Sadašnji pokazatelji ne ukazuju na mogućnost da uopšte dođe do tako velikog povećanja cena od još dodatnih 20 dinara, ali kažem vam, te promene se ne dešavaju sa najavom. One se mogu desiti zbog nekih nepredviđenih okolnosti, kao što je to prošle godine bila eskalacija sukoba u Ukrajini za koji, kada je počeo, nije moglo da se nasluti da će ovoliko dugo trajati“, rekao je Mićović.

  Nema najava da će biti većeg poskupljenja

  Govoreći o cenama u Srbiji, Mićović je naveo da se cena goriva, za razliku od mnogih drugih proizvoda, menja u skladu sa promenom troškova i da su zbog toga fluktuacije velike.

  „Od 220 dinara koje smo pominjali, cena dizela se spustila do 180 dinara. To je 40 dinara manje. To je ozbiljno smanjenje kao posledica smanjenja troškova stavljanja tog dizela na tržište. Sada se ti troškovi donekle podižu u određenoj meri i gledajući cene na globalnom tržištu berzanske kotacije.“

  Međutim, i kurs dolara daje svoj doprinos, zato što kad pričamo o ceni na pumpama, to vam je u dinarima po litri, a ovamo je nabavka u dolarima po toni, kada je u pitanju dizel. Tako da morate i kurs uzeti u obzir. Sve to zajedno je zapravo dovelo do toga da se cena lagano podizala od ovih 200, 202 dinara, koliko je trenutno cena dizela, naveo je Mićović.

  Ocenio je da je cena realna i dodao da nema nikakvih posebnih nagoveštaja da bi mogla da se povećava. „Ukoliko se troškovi stavljanja dizela na tržište budu smanjivali, i cena će se sigurno smanjivati“, dodao je Mićović.

  Izvor: RTS

  Foto: screenshot, pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE