Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  đedović, nuklearni reaktori

  „Struja mora da poskupi pre nove godine“

  Neophodno je da dođe do poskupljenja struje i to pre nove godine, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

  „Poskupljenje struje je u pregovorima, mislimo da će biti neophodno da svakako bude pre nove godine. Nastojaćemo i ove godine da cena struje raste što je manje moguće, ali je korekcija potrebna zarad dugoročne stabilnosti našeg energetskog sistema“, rekla je Dubravka Đedović za Tanjug.

  Istakla je da je Srbija što se tiče energenata spremna i za ovu zimu i da ima dovoljno rezervi i ako bi došlo do nečeg nepredviđenog, kako bi građani i privreda mogli da se osećaju sigurno.

  Podseća da su cene struje i gasa bile na niskom novu decenijama i da je to neodrživo u toliko dugom roku.

  „Naš zadatak je da povećamo investiciona ulaganja, a za to je potrebno da kompanije bolje posluju da mogu da finansiraju investicione projekte“, rekla je ministarka.

  Cilj – najniže cene u regionu…ili među najnižim

  „Zbog određenih obaveza koje smo preuzeli u aranžmanu sa MMF, moraćemo da pratimo i cene struje i gasa i da ih stabilizujemo, da ne ugrozimo ni privredu ni građane, da omogućimo energetskom sektoru i kompanijama da budu stabilne, da sprovedemo preko potrebne investicije u energetskom sektoru koje se procenjuju na 15 milijardi evra u narednih 10 do 12 godina“, rekla je Đedovićeva.struje

  „Cilj nam je da imamo najnižu ili među najnižim cenama struje i gasa u regionu. To smo uspeli da uradimo prošle godine kada su cene rasle i preko 100, 120 i 130 odsto kao u Severnoj Makedoniji i Rumuniji“, dodala je Đedovićeva.

  „Cilj nam je da se pripremimo i za ovu zimu i na tome smo radili, pre svega kada je reč o rezervama gasa. Imamo 645 miliona kubnih metara gasa, što u Srbiji u skladištima što u Mađarskoj, što je dovoljno, ako gledamo prosečnu potrošnju, za 40 do 50 dana, ako bi došlo do poremećaja na tržištu“, naglasila je Đedović.

  Naglasila je i da je za socijalno ugrožene građane obezbeđeno tri i po puta više sredstava u budžetu da bi, kada dođe do povećanja cena struje i gasa, mogli da ostvare popust.

  Izvor: RTS, Tanjug

  Foto: Pixabay, Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE