Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Svinja

  Mi bi da izvozimo, a iz EU stižu prasići po BAGATELNOJ ceni

  Proizvođači tovnih svinja u Srbiji ocenjuju da su mogućnosti za izvoz svinjskog mesa u Evropu skoro nikakve jer su, zbog viška tog mesa, na evropskom tržištu i cene niže nego na domaćem.

  Navode primer da su iz Danske ovih dana u Srbiju uvezeni prasići po „bagatelnoj“ ceni od 180 dinara po kilogramu, što obara cenu domaćih prasića od 230 dinara.

  „Velike farme i klanice su ovih dana uvezle oko 20.000 prasića jer ih Danska i ostale evropske zemlje nude po 180 dinara po kilogramu i dovoze na ‘prag’, pa domaći proizvođači neće imati kome da prodaju svoje po 230 dinara, koliko se cena kretala poslednjih mesec-dva dana, i moraće da je obore i prodaju ih iako im ta `uvozna` stvara gubitak“, rekao je za Betu proizvođač tovnih svinja iz Laćarka kod Sremske Mitrovice Bora Šuljmanac.

  Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je pre nekoliko dana da ostaje još jedna kontrola eksterne revizije evropskog Direktorata za bezbednost hrane u februaru 2022. godine zbog vakcinacije protiv svinjske kuge, a nakon toga, ako budu dobri rezultati kontrole, treba i da se odobre i izda dozvola za izvoz svinjskog mesa iz Srbije u zemlje EU.

  Šuljmanac je rekao da klaničari uvoze smrznuto, jeftino, nekvalitetno meso iz evropskih zemalja za izradu istih takvih prerađevina, što stvara viškove svinjetine na tržištu Srbije, a domaće meso se koristi samo za prodaju u neprerađenom, svežem stanju.

  Stručnjak za genetiku i oplemenjivanje životinja Vitomir Vidović rekao je da će Srbija dobiti mogućnost da izvozi svinjsko meso u Evropu tek možda za oko dve godine kada se zakolje i poslednja vakcinisana svinja zbog kuge, ali i da u Evropi postoji višak svinjskog mesa od 50 miliona grla.

  U Srbiji je, prema njegovim rečima, sam „sistem organizacije uzgoja svinja loš, jer su veće farme uglavnom porodične firme koje nisu zainteresovane za izvoz svinjskog mesa, a mali proizvođači to ne mogu učiniti pojedinačno“.

  Vidović, koji je i vlasnik farme svinja, dodao je da mali proizvođači treba da se udruže i osnuju klanicu i sami izvoze svinjsko meso kad obezbede tržište i dovoljne količine mesa, a potencijalno tržište nije Evropa nego Azija i Afrika.

  „Ako bi, na primer proizvođači svinjskog mesa hteli da izvoze u Rusiju, u Moskvu trebalo bi dnevno poslati 24 šlepera“, rekao je Vidović.

  Mali proizvođači u Holandiji, Danskoj, Belgiji su se, kako je rekao, organizovali tako da su napravili klanicu u kojoj su deoničari, a u Srbiji je država „uspavana“.

  U Srbiji su, prema rečima Vidovića, mali proizvođači pod pritiskom velikih klanica koje su, zbog sticaja okolnosti u poziciji da se monopolski ponašaju i diktiraju cenu, a to smanjuje proizvodnju i zato Srbija sada ima samo oko 160.000 krmača, a imala je 1,1 milion.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE