Metaverzum

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Facebook Metaverzum

  Metaverzum

  Fejsbuk razvija veštačku inteligenciju za stvaranje virtuelnih svetova

  Kompanija „Meta”, vlasnica Fejsbuka, razvija veštačku inteligenciju s ciljem izgradnje virtuelnih svetova putem govora i prevoda jezikâ. Vest je obelodanio – ko drugi nego izvršni direktor Mark Zakerberg.

  Pozadina ove priče mogla bi da bude želja za stvaranjem potpuno nove mreže. Nije da nas ovakva vest čudi, ali hajde da probamo da je razumemo.

  Naime, ako se usredsredimo na Zakerbergove reči, mogli bismo da naslutimo kako je uveren da će metaverzum,

  futuristička ideja virtuelnih svetova u kojima korisnici mogu da rade, druže se ili se igraju, biti naslednik mobilnog interneta.

  Metaverzum

  Metaverzum

  Za metaverzum, digitalni svet koji spaja fizičko i virtuelno, Zakerberg kaže da je krajnji izraz društvene tehnologije, a veštačka inteligencija je ključ koji nam otvara vrata napretku, tvrdi on.

  Biznismen se javnosti obratio na događaju Inside the Lab, koji je organizovala njegova kompanija. „Meta”, rekao je, radi na novoj klasi modela veštačke inteligencije koji će ljudima omogućiti da opišu svet i stvore njegove delove. Kada je ispričao svoju opštu misiju, krenuo je konkretnije. Ilustrovao je to konceptom veštačke inteligencije Builder Bot, koji korisnicima omogućava da opišu šta bi voleli da bude stvoreno. Dakle, nudi veštačku inteligenciju kao alat za realizaciju čovekovih prihteva, otprilike.

  Kao primer, prikazao je avatar na ostrvu koji svojim govorom naređuje veštačkoj inteligenciji da stvori plažu, oblake, drveće, pa čak i ćebence za piknik.

  Virtuelni svet

  Virtuelni svet

  „Kako ta tehnologija bude napredovala, moći ćemo da kreiramo nijansirane svetove kako bismo samo uz pomoć glasa istraživali i delili iskustva s ostalima”, podelio je.

  Kako bi sistem podrobnije objasnio, rekao je da „Meta” radi na egocentričnim podacima, koji uključuju gledanje svetova u „prvom licu”, zajedno s konzorcijumom 13 univerziteta i laboratorija.

  Tako se stvara jedinstveni sistem veštačke inteligencije koji omogućava prevođenje između svih pisanih jezika, a radi se i na univerzalnom prevodiocu govora.

  „Meta” je nedavno objavila da je njen istraživački tim razvio novi superračunar veštačke inteligencije, koji će, kada bude završen, sredinom 2022. godine, biti najbrži na svetu.

  Izvor: BIZLife Magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE