Merkel za "Sputnjik V": Ukoliko EU neće, Nemačka će SAMA KUPITI rusku vakcinu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Merkel za “Sputnjik V”: Ukoliko EU neće, Nemačka će SAMA KUPITI rusku vakcinu

  Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je neophodno iskoristiti rusku vakcinu protiv virusa korona “Sputnjik V” u Evropskoj uniji, a ukoliko unija ne bude donela odluku da je kupi, Nemačka će to uraditi samostalno.

  Prethodno je potrebno, kako je kazala, da tu vakcinu odobri Evropska agencija za lekove (EMA).

  Potrebno je da unutar EU iskoristimo sve vakcine koje su odobrene od strane Evropske agencije za lekove. Lično sam za to da se porudžbina napravi na nivou Unije, međutim, ja ne vidim nikakve naznake da će se to dogodi, zbog čega će Nemačka morati to da uradi samostalno. To je izvodljivo, mi ćemo to uraditi, rekla je Merkelova.

  Podsetimo, nešto ranije su se lideri tri nemačke države – Saksonije, Saksonije-Anhalt i Tiringije založili za odobrenje ruske vakcine protiv virusa korona “Sputnjik V”.

  Evropska agencija za lekove započela je proveru ruske vakcine 4. marta. Izvor upoznat sa procesom saopštio je da bi odluka o konačnom odobrenju mogla biti doneta u maju.

  Spremna da primi vakcinu AstraZeneke

  Kancelarka je izrazila spremnost da primi vakcinu proizvođača AstraZeneka pošto je Nemačka ponovo odobrila upotrebu te vakcine.

  “Da, primila bih vakcinu AstraZeneke. Volela bih da sačekam da dodje red na mene, ali apsolutno bih”, rekla je kancelarka na konferenciji za novinare.

  Nemačka je sa još nekoliko evropskih zemalja privremeno suspendovala upotrebu te švedsko-britanske vakcine pošto su prijavljeni slučajevi sa ozbiljnim neželjenim efektima. Evropska agencija za lekove je odobrila tu vakcinu navodeći da je bezbedna i efikasna.

  Izvor: Agencije, Sputnjik

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE