Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  MERKEL U BEOGRADU: Vučić ne daje lažna obećanja, vidi se napredak Srbije

  Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u Beogradu da je Srbija postigla niz rezultata u reformama, ali da i njoj i celom regionu predstoji dug put do članstva u Evropskoj uniji.

  Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem posle sastanka, Merkel je rekla da joj je „drago da čuje da se Srbija intenzivno bavi reformama pravosuđa“.

  „Razgovarali smo o potrebi za reformama, važno je da se postigne napredak u oblasti pravosuđa, predsednik Vučić je izneo planove i dao obećanja“, kazala je Merkel.

  Ona je ohrabrila Srbiju „da ide dalje ka pravnoj državi, ka pluralnom društvu“ i dodala da „ekonomski uspesi treba da budu pokazatelj da je članstvo u EU cilj koji se isplati“.

  „Znam da je percepcija da proces evropskih integracija teče sporo i da evropska strana postavlja nove zahteve, ali vidimo niz rezultata i vidimo napredak. Pažljivo se gleda da se postavljaju isti uslovi svim državama Zapadnog Balkana“, kazala je Merkel.

  Navela je da EU ima „veliki geostrateški inetres“ da sve zemlje Zapadnog Balkana budu primljene u EU i ukazala na mogućnost „uticaja iz drugih područja“ ako Unija ne deluje dovoljno brzo u nekim situacijama.

  Merkel je kazala da su Srbija i Nemačka „blisko povezane“ i dodala da su odnosi u ekonomiji i kulturi „davno uspostavljeni“.

  Navela je da je tokom godina saradnje sa Vučićem sa njim uspostavila „odnos punog poverenja“.

  „Upoznala sam Vučića kao osobu koja ne daje lažna obećanja nego uvek pokušava da sprovede ono što je obećao“, kazala je nemačka kancelarka.

  Vučić: Strah od onog što nas čeka nakon Merkel

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne zna kako će izgledati saradnja sa budućim nemačkim kancelarom, koji će zameniti Angelu Merkel, i da zbog toga „pomalo oseća strah“.

  Vučić je istakao da ko god bude novi nemački kancelar, Srbija će se „truditi da ima najbolje moguće odnose“, i dodao da će „i za godinu dana imati samo reči hvale o Merkel“.

  Predsednik Srbije je rekao da je sa nemačkom kancelarkom Aneglom Merekl imao otvorene i konkretne razgovore o evropskim integracijama Srbije, njenom ekonomskom razvoju i vladavini prava, i o dijalogu sa Prištinom.

  Vučić je ponovo zahvalio kancelarki na svemu što su ona i njena vlada uradili za Srbiju i naveo da je sa njom razgovarao i o regionalnim pitanjima i vladavini prava u Srbiji.

  „Predao sam i novi izveštaj o svemu onome sto je Vlada Srbije po tom pitanju uradila, takođe ukazujući na činjenicu da znamo da još mnogo toga moramo da uradimo i da su stvari daleko od idealnih, i da smo posvećeni i ustavnoj reformi i reformi pravosuđa i reformi medijskog i kompletnog političkog sektora“, rekao je on.

  Merkel: Otvoreni Balkan i za druge tri zemlje regiona

  Nemačka kancelarka je izjavila da inicijativa Otvoreni Balkan, koju su pokrenule Srbija, Albanija i Severna Makedonija, mora da bude otvorena i za ostale tri zemlje Zapadnog Balkana.

  Merkel je kazala da će ta inicijativa možda dovesti do napretka, ali da „ne bi želela da neki imaju utisak da postoji neki poseban klub“.

  „Procesi moraju da budu otvoreni. Ako od šest zemalja (Zapadnog Balkana) tri kažu da žele da naprave neki korak, mora biti jasno da će i četvrta zemlja biti uključena kada kaže da želi i ona da učestvuje. Uvek moramo imati kao cilj da to bude na kraju svih šest zemalja“, kazala je Merkel.

  Povodom budućnosti inicijative Berlinski proces koju je ona inicirala radi bržeg približavanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, Merkel je rekla da je optimista da će njen naslednik na mestu kancelara, ko god da to bude, nastaviti sa tim aktivnostima.

  Srbiji 500.000 evra povodom 80. godišnjice od napada Vermahta

  Nemačka će donirati Srbiji 500.000 evra povodom 80. godišnjice napada Vermahta na Jugoslaviju, izjavila je kancelarka.

  „Zadovoljstvo mi je što mogu da najavim iznos od 500.000 evra sa nemačke strane za obnovu. To je važan znak za pomirenje i za sećanje“, rekla je Merkel.

  Merkel je navela i da predstoji zaključivanje bilateralnih sporazuma o saradnji u oblasti kulture i o Nemačkoj školi u Beogradu, kao i ratifikacija sporazuma o ratnim memorijalima.

   

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE