Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  cene struje, naknada

  Mediji: Vlada odobrila popust od 15 do 30 % domaćinstvima koja štede struju

  Vlada Srbije usvojila je zaključak da domaćinstva koja uštede struju u odnosu na isti mesec prošle godine od pet odsto do 20 odsto, dobijaju popust 15 odsto, objavio je danas RTS.

  Ako ušteda kilovata bude veća od 20 do 30 odsto, gradjanima će biti umanjen račun 20 odsto, a ako je ušteda veća od 30 odsto, popust će biti 30 odsto.

  Vlada Srbije saopštila je da je na današnjoj sednici preporučila Javnom preduzeću „Elektroprivreda Srbije“ Beograd da kupcima iz kategorije „domaćinstvo“ obračuna popust na zaduženje za električnu energiju i time umanji račune, počev od računa za oktobar 2022. godine zaključno sa računom za mart 2023. godine.

  Ko će imati pravo na popust?

  Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, pravo na popust od 15 odsto imaće domaćinstva koja umanje potrošnju električne energije za pet do 20 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine, dok će domaćinstva koja umanje potrošnju za 20 do 30 odsto imati pravo na popust od 20 odsto na račun za električnu energiju.

  Najveće umanjenje, od 30 odsto imaće domaćinstva koja umanje potrošnju električne energije preko 30 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine.

  „Na ovaj način će, građani koji sopstvenom štednjom umanje iznos računa za električnu energiju, dobiti dodatni popust na taj račun, u procentima prema navedenoj formuli“, navodi se u saopštenju.

  Dodaje se da će na ovaj način država stimulisati domaćinstva da umanje potrošnju električne energije što će, kako se navodi, pomoći smanjenju troškava Javnog preduzeća „Elektroprivreda Srbije“, Beograd i stabilazaciji snabdevanja, a usled globalnog poremećaja na tržištu električne energije i naglog skoka cene.

  Ne obračunava se umanjenje kupcima koji nemaju potrošnju u obračunskom periodu, poput vikendica.

  Mihajlović: Predsedništvo će bez ulaganja uštedeti gotovo 20 odsto struje

  Izvor: RTS, N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE