Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Predsednik najavio pakao i „dramatičan popust“ za sve koji budu štedeli struju

  Predsednik Aleksandar Vučić još jednom je potvrdio da se ne planiraju restrikcije struje, ali je najavio da će oni građani koji budu štedeli električnu energiju „plaćati dramatično jeftiniju struju“.

  Vučić je rekao da Srbija troši 3,2 milijarde kubnih metara gasa, te da od toga nabavljamo od Rusa 2 milijarde kubnih metara gasa po ceni prosečnoj 400 dolara ili evra za 1.00 kubnih metara gasa, što znači da 63-64 odsto naših potreba platimo 800 miliona evra kao država.

  Međutim, za ostatak onoga što je potrebno, Vučić je rekao da smo kupili velike količine gasa po mnogo nižm cenama gasa i skladištili ih u Mađarskoj. Današnja cena je 4.000 dolara po 1.000 kubnih metara gas, 4,8 milijardi evra nas je koštao gas.

  „To znači bankrot“, rekao je Vučić i istakao da je bolje što smo nabavili gas pre ovog teškog vremena.

  Govoreći o struji, Vučić je napomenuo da trošimo više struje nego pre najviše zbog privrednog sektora, 41 evro po megavat satu plaća građanin Srbije, a proizvodna cena struje kod nas je oko 57 evra po megavat satu, nas skuplje košta to što proizvodimo, nego što plaća građanin, rekao je on.

  aleksandar vučić, zahtevi

  Beta

  „U zimskim mesecima trošimo 120 gigavata struje, a možemo da proizvedemo 105 gigavat sati, nama znači fali 20 gigavat sati, znači uvek smo morali da uvozimo struju, samo smo lagali sebe. Na dan kada nam fali 20 gigavat sati, mi to moramo da kupimo. Kada kupujemo po 100 evra, mi krvarimo na dnevnom nivou 2 miliona evra, ali je cena skočila. Mi dnevno gubimo 20 miliona evra“, kazao je on.

  „To je 600 miliona mesečno koje gubi Srbija zbog uvoza struje“, rekao je on. Dodao je da nema plana restrikcije struje.

  Vlada će napraviti novi plan, za mesec dana, oni koji uštede struju u odnosu na isti mesec prošle godine, imaće drastične popuste na cenu struje, najavio je on i rekao da ne planiramo da idemo na restrikcije, ali će dobiti dodatni drastični popust.

  „Računajte bukvalno na pakao“, rekao je predsednik misleći na nastupajuću zimsku sezonu.

  Mihajlović: Restrikcija neće biti, ali će biti preporuka za štednju

  Izvor: BIZLife, Euronews

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE