Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Medalje u Tokiju PRVI PUT napravljene od mobilnih telefona i kompjutera

  Medalje koje se koriste na Olimpijskim igrama u Tokiju napravljene su od recikliranih materijala, odnosno uređaja poput mobilnih telefona, kompjutera i drugog elektronskog otpada.

  Medalje, napravljene od stare elektronike, deo su napora da se smanji količina ovog otpada koja odlazi na deponije, prenose mediji.

  Prema podacima Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), prikupljeno je približno 78.985 tona odbačenih uređaja, a proizvedeno 5.000 medalja.

  Tu je oko 6,21 miliona polovnih mobilnih telefona, zajedno sa digitalnim fotoaparatima, ručnim igrama i prenosnim računarima, a sve su to visoko- kvalifikovani izvođači klasifikovali, demontirali i istopili.

   

  Za to se pripremali od 2017.

  Projekat prikupljanja starih uređaja širom Japana počeo je 2017.  kada su širom Japana postavljene kutije.

  Ovo nije prvi put da se olimpijske medalje prave od recikliranih materijala. Olimpijske igre u Riju su 2016. godine dodelile bronzanu i srebrnu medalju napravljenu od 30 odsto recikliranog materijala, dok su medalje za Zimske olimpijske igre 2019. takođe imale medalje od recikliranog sadržaja.

  Korišćenje reciklirane elektronike za medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju samo je jedan od načina na koji su organizatori događaja radili na tome da smanje ekološki otisak.

  Ostale mere koje su preduzete su i korišćenje recikliranog građevinskog otpada od privremenih stambenih objekata podignutih nakon velikog zemljotresa u istočnom Japanu i cunamija 2011. za olimpijske baklje, korišćenje lakih kreveta od recikliranog kartona za spavaće sobe sportista, dušeka koji se nakon upotrebe mogu reciklirati i korišćenje autonomnih električnih automobila koje je proizvela Tojota za prevoz sportista po olimpijskom selu.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE