Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  matić

  BIZNIS SAVET DANA: Kakvu kompaniju preduzetnici treba da prave?

  Povodom najave dodele priznanja za EY Preduzetnika godine danas je održana konferencija za štampu na kojoj su govorili predstavnici privrede, ali i zvaničnih institucija.

  Gala veče povodom dodele priznanja EY Preduzetnik godine održaće se jedanaesti put u Republici Srbiji, a pobednik će u junu mesecu predstavljati Srbiju na takmičenju za najboljeg svetskog preduzetnika u Monte Karlu, u društvu 60 najuspešnijih preduzetnika širom sveta.

  Učesnici konferencije bili su Ivan Rakić, Rukovodeći Partner kompanije EY za Srbiju, Bosnu&Hercegovinu i Crnu Goru, Katarina Jovanović Obradović iz Ministarstva privrede Republike Srbije, Marko Čadež ispred Privredne komore Srbije, Darko Budeč, vlasnik i osnivač kompanije BUCK i predsednik žirija programa EY Preduzetnik godine kao i Nebojša Matić, EY Inovativni Preduzetnik godine 2021, osnivač i vlasnik kompanije Mikroelektronika d.o.o.

  Upravo od poslednjeg govornika na konferenciji, preduzetnika Nebojše Matića dobili smo biznis savet dana o tome kakvu kompaniju preduzetnici treba da prave. Prema njegovim rečima, važno je praviti kompaniju koja će u budućnosti biti dobro mesto za rad.

  Važno je praviti kompaniju u kojoj će vam biti u redu da vaše dete sutra radi

  Kompanija EY tradicionalno dodeljuje prestižno priznanje EY Preduzetnik godine™

  Matić o četvorodnevnoj radnoj nedelji

  Matić je govorio i o tome da su kao kompanija uveli četvorodnevnu radnu nedelju. Kako je naveo, o ovome se razmišljalo prethodne dve godine, ali, prema njegovim rečima, ovo je idealni način rada jer se povećava produktivnost.

  „Kad kažeš preduzetniku da on treba da smanji rad na četiri dana i da poveća platu za 25 odsto, on će da kaže „ček,ček, pa već sam uveo četvorodnevnu radnu nedelju, treba još da povećavam plate?“. Vrlo je prosto, tog petka dok si u firmi ti ne trošiš pare, kad nisi u firmi, ti trošiš pare. Znači, moraš da imaš veću platu. Okej, evo sad će preduzetnik da da 25 odsto veću platu, skratiće radnu nedelju, ali odakle će da da 25 odsto plate? On mora to da pruži od povećane produktivnosti. Ako  povećaš produktivnost, on nema nikakav problem da poveća platu. Tako da sad sa strane zaposlenih, mi moramo da se organizujemo tako da za četiri dana proizvedemo 30 odsto više, i odatle povećanje. Ne može da se uvede četvorodnevna radna nedelja ako to ne uradimo na ovaj način. Ne vredi ti dva slobodna vikenda ako ti nemaš pare da otputuješ negde, ako nisi osoba koja želi da ima taj produženi vikend“, objašanja Matić.

  Prema njegovim rečima, efekti toga su neverovatni.

  „Mi smo prvo krenuli sa proizvodnjom, sad je i špedicija u tome, kreće se i sa jednim inženjerskim odeljenjem. To je toliko povećalo produktivnost, zadovoljstvo, da ne da mogu da preporučim, nego sam duboko uveren da to vodi ka boljem društvu, jer su ljudi odmorniji, više imamo razumevanja za svakog od nas“.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE