Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Uz ove trikove za kupovinu možete uštedeti novac

  Imajući u vidu konstantan rast cena svi ćemo biti prinuđeni da razmišljamo izvan okvira kada planiramo, kupujemo i kuvamo kod kuće, odnosno da imamo posebne planove i trikove za kupovinu i mislimo kako možemo uštedeti novac.

  U današnje vreme svi traže rešenja za borbu protiv rastućih cena, piše Independence.

  “Postoji mnoštvo alata za praćenje koliko trošimo na kupovinu hrane, ali niko ne prati koliko hrane (a time i novca) bacamo”, kaže Ben Ebbrell, kvhar i suosnivač Youtube kanala Sorted Food.

  Istraživanje pokazuje da se 70 odsto hrane u Ujedinjenom Kraljevstvu baca kod kuće, što je jednako 14 milijardi funti bačene hrane godišnje.

  Aplikacije za planiranje obroka poput Sorted’s Sidekick, pomažu ljudima da u okrilju svog doma počnu da razmišljaju poput profesionalnog kuvara koji vodi restoran, a treba ostvariti profit, poslužiti ukusnu hranu, potrošiti manje, ali i smanjiti bacanje hrane.

  “Čak i uz najbolju nameru planiranja obroka, kada većina nas ide u kupovinu imamo spisak za pojedinačna jela, ali to često znači da ipak završimo s ostacima hrane koji na kraju završe u smeću”, kaže suosnivač Sorteda Jamie Spafford.

  “To se ne tiče svih “posebnih ponuda” supermarketa koje nas mame da kupimo hranu koja nam nije potrebna.

  Evo nekoliko trikova za uštedu novaca koji će vam pomoći rasteretiti svakodnevno planiranje obroka i kupovinu.

  Kako kupovati pametno i izbeći prevare u supermarketu:

  1. Ne kupujte ništa što nije na spisku

  Imajte na umu da se osnovne stvari poput hleba i mleka stavljaju u poslednji deo trgovine, što znači da morate proći pored svega ostalog da biste došli do njih pa budite oprezni i odolite iskušenju. Krećite se samo tamo gde znate da su vam potrebne namirnice.

  1. Ne upadajte u klopku sniženja

  Kad prolazite policama s velikim sniženjima, veća je verovatnoća da ćete kupiti nešto što niste planirali – pa pokušajte gledati mimo ovih ponuda ako artikli nisu na vašem spisku za kupovinu.

  1. Pazite na odnos cene i kvaliteta

  Skuplji/brendirani artikli drže se u visini očiju na policama – svakako pogledajte na sve strane kako biste videli ima li artikala koji su nešto jeftiniji.

  1. Kartice pojedine trgovine

  Jeftinije cene dostupne su samo vlasnicima kartica za određene radnje, pa proverite da li ste se prijavili na odgovarajuće kartice kako biste dobili ove ponude, ali budite oprezni s pametnim ponudama koje će vam slati kako bi vas namamili na kupovinu.

  1. Napravite plan kuvanja

  Znajte šta ćete kuvati svaki dan i kupujte samo sastojke koji su vam potrebni, umesto da idete u kupoviu i kupujete stvari koje lepo izgledaju ili su na sniženju, ali vam zapravo ne trebaju.

  Kupovina putem interneta onemogućuje pregled pa se možete naći u iskušenju da kupite stvari koje vam ne trebaju.

  1. Ne kupujte sveže namirnice ako nemate plan šta ćete s njima

  Ovo je trenutak gde rok upotrebe može biti vaš prijatelj ili neprijatelj! Ako to možete priuštiti i imate mesta kupujte u većim količinama, dugoročno će ispasti jeftinije. Napravite više nego što vam je potrebno pa smrznite – uštedećete i vreme i novac.

  1. Kupujte sezonski

  Biće jeftinije kupiti sezonsko voće i povrće koje sad raste i bere se, a što se tiče začinskog bilja, ono ne uspeva previše da se održi u plastičnim vrećicama u kojima se prodaje.

  Pokušajte ga brzo potrošiti ili ga zamotajte u vlažne krpe kako biste im produlžili rok trajanja.

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE