MAT: Privredna aktivnost u Srbiji se ubrzava, proizvodnja raste

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  MAT: Privredna aktivnost u Srbiji se ubrzava, proizvodnja raste

  Privredna aktivnost u Srbiji se ubrzava i u martu je od 24 oblasti u prerađivačkoj industriji, njih 20 imalo rastući trend, navodi se u najnovijem broju Makroekonomskih analiza i trendova (MAT).

  Proizvodnja raste i rast se ubrzava, a ukupna prerađivačka industrija ozbiljno je povećala međugodišnji rast proizvodnje, ali i tekući, a sa njom i ukupna industrijska proizvodnja.

  Trendovi proizvodnje u sve tri kategorije – prerađivačke industrije, rudarstvo i elektroprivreda – sada imaju rastući smer.

  “U martu se međugodišnji porast proizvodnje proširio na dvadeset oblasti prerađivačke industrije i tako je ne samo neutralisan ozbiljan negativni doprinos naftne industrije, već je ukupna prerađivačka industrija ozbiljno povećala međugodišnji porast proizvodnje, a sa njom i ukupna industrijska proizvodnja”, navode stručnjaci MAT-a.

  Kako je obavljeno u novom broju, to je e praćeno i snažnim ubrzanjem tekućeg i međugodišnjeg rasta izvoza, trend uvoza sada je lagano rastući, ali je međugodišna stopa promene uvoza, iz negativnog područja tokom prethodna tri meseca, sada prešla u ozbiljan porast.

  Povećan je i međugodišnji porast vrednosti prometa u trgovini na malo.

  Inflacija je usporena na mesečnom, a ubrzana je na međugodišnjem nivou u martu ove godine.

  Međugodišnja inflacija se time u martu 2021. vratila u granice cilja, pošto je u prethodna tri meseca bila ispod donje granice cilja.

  U martu je slika bitno poboljšana u mnogim sektorima pa je tako ukupna industrijska proizvodnja međugodišnje povećana za 6,1 odsto, proizvodnja prerađivačke industrije za 6,5 procenata, elektroprivrede za pet odsto i rudarstva za 5,7 odsto.

  Kada je reč o tekućim tendencijama, u četvrtom kvartalu 2020. došlo je do zastoja u rastu trenda ciklusa proizvodnje ukupne industrije, ali je on od početka 2021. ponovo zauzeo rastući smer, sa mesečnim priraštajima od po 0,2 odsto, tako da je u martu vrednost trenda dostigla 7,8 odsto iznad proseka prethodne godine.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE