"Masovno otopljavanje" na Grenlandu: Otopio se led površine Floride

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Masovno otopljavanje” na Grenlandu: Otopio se led površine Floride

  Ogromni ledeni pokrivač Grenlanda počeo je ubrzano da se topi, usled klimatskih promena na našoj planeti. Količina leda koja se otopila u jednom danu dovoljna je da pokrije celu Floridu, naveli su istraživači.

  Podaci danske vlade pokazuju da je ledeni pokrivač izgubio 8,5 milijardi tona površinske mase samo u utorak, ove sedmice, a da je dva dana kasnije izgubljeno još 8,4 milijardi tona leda.

  Led koji se topi na Grenlandu teče kao voda u okean, gde nastaje povišeni nivo globalnog nivoa mora uzrokovan klimatskim promenama izazvanim ljudskim nemarom.

  “To je veoma visok nivo topljenja i verovatno će promeniti lice Grenlanda, jer će to biti veoma snažan pokretač za ubrzanje budućeg topljenja, a samim tim i porasta nivoa mora”, rekao je Marko Tedesko, stručnjak za glečere na univerzitetu Kolumbija i naučnik u Nasi.

  Brzo i naglo topljenje leda na Grenlandu nastalo je zbog toplog vazduha zarobljenog iznad Arktičkog ostrva, zbog atmosferske cirkulacije, a kakao navode naučnici, Grenland bi mogao da izgubi još leda.

  “Samo 28. jula 2021. godine,otopilo se oko 22 gigatona leda, od kojih je 12 oteklo u okean, a 10 se apsorbovalo u snežnu masu, gde može ponovo da se smrzne”, istakao je Havijer Fatvajz, naučnik za polarnu klimu univerziteta u Belgiji.

  Grupa “Polar portal”, koja okuplja danske istraživače, događaj otapanja leda opisala je kao “masovno otopljavanje”.

  Procene naučnika su da je topljenje grenlandskog ledenog pokrivača, drugog po veličini na Zemlji, posle Antarktika, prouzrokovalo oko 25 odsto globalnog porasta nivoa mora zabeleženog u poslednjih nekoliko decenija.

  Arktik se zagreva brže od ostatka planete, zbog faktora koji uključuju nestajanje leda u Arktičkom okeanu.

  U sredu je temperatura vazduha iznad Grenlanda bila “zabrinjavajuća”, saopštila je EU, temperatura u mestu Constable Pynt na istoku ostrva iznosila 23,2 stepena.

  Sezona topljenja leda na Grenlandu obično traje od juna do avgusta.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE