Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Marko Cilić, NELT - Kako je na novom poslu

  Kako je na novom poslu? „Promena posla je u mom slučaju i promena države“

  Marko Cilić, CFO Nelt grupe

  Kako je na novom poslu?

  ‒ Dinamično i zanimljivo, uz sjajnu energiju. Od prvog dana osećam dobrodošlicu i podršku. Atmosfera je pozitivna, a sinergija među kolegama izražena. Takvo okruženje je lako za adaptaciju, a moram reći i slično onom na koje sam navikao.

  Promena posla je u mom slučaju i promena države, povratak iz Švajcarske u Srbiju, što je dodatna kompleksnost u tranziciji.

  Energija koju sam osetio u novoj organizaciji olakšala je ovaj period.

  Kako biste ga uporedili s prethodnim poslom?

  ‒ Finansije su vezivno tkivo u svakoj kompaniji i zato imaju mnogo sličnosti. Deo su različitih segmenata poslovanja i utiču na čitav sistem, ali to je samo deo slagalice. Naravno, role uvek imaju neke specifičnosti – čak i u okviru jedne kompanije opis posla iste pozicije na različitim tržištima može da se razlikuje. Slično je i između kompanija, ali upravo su različitosti šansa za učenje, prilagođavanje i razvoj.

  Sjajno je da novi posao mogu da uporedim sa starim poslom i da u Srbiji, regionu, pa i na drugom kontinentu, postoji Nelt, kompanija koja može stati rame uz rame sa velikim multinacionalnim igračima.

  Šta je bio motiv za promenu posla?

  ‒ Veoma sam zahvalan prethodnoj kompaniji na prilikama da radim na različitim tržištima, u različitim regionima, na pozicijama i projektima u sedištu jedne globalne korporacije. Ipak, nakon višegodišnje karijere u nekoliko država, poželeo sam da se vratim u Srbiju. Takvu odluku nije lako doneti, uzevši u obzir izgrađen karijerni put, vezanost za kompaniju, pa i način života u drugim državama. Poziv Nelta je olakšao odluku. Kompaniju poznajem više od deset godina, koje je obeležila sjajna saradnja. Kockice su se logično sklopile i povratak kući za mene ima dvostruku simboliku.

  Na koji način se adaptirate na novu sredinu?

  ‒ Kada menjate posao, bilo eksterno ili interno, mislim da na prvom mestu treba da bude upoznavanje ljudi. Zahvalan sam Nelt grupi na intenzivnom „onboarding” planu, koji je bio fokusiran baš na to. Kroz te interakcije upoznavanje poslovanja i svih relevantnih sektora kompanije bilo je efikasnije. Dobra povezanost sa širom organizacijom predstavlja jak temelj, na kome se dalje razrađuju planovi i grade uspesi.

  Da li vas sada interesuje horizontalni ili vertikalni napredak?

  ‒ Moja vodilja je da svakoga dana pokušam da budem bolji nego juče i, još važnije, da timu i široj organizaciji pomognem na istom putu. Iako svaka pozicija ima svoje specifičnosti, uvek možete naučiti nešto novo i napredovati u različitim aspektima, bilo da je u pitanju horizontalno ili vertikalno pomeranje.

  Treba biti otvoren i prihvatati nove izazove, a mogu posvedočiti da su kroz godine ljudi bili najzadovoljniji i najviše su napredovali pomeranjem u pravcu koji su, možda, najmanje razmatrali.

  Gde vidite sebe za četiri godine?

  ‒ Neltova strategija „Accelerate 2025” inspiracija je i za lični razvoj. Želim da pružim pun doprinos njenom ostvarenju kroz uvođenje inovacija i upravljanje poslovanjem. Kontinuiran rad na jakoj organizaciji – kako u finansijama tako i u celom sistemu – svojevrstan je izazov i podizanje lestvice uspeha ne samo kompanije nego i pojedinca koji učestvuje u promenama.

  Uz profesionalni napredak podjednako je bitno biti ispunjen i privatno, te se nadam – srećan uz porodicu i prijatelje.

  Izvor: BIZLife Magazin

  Foto: Privatna arhiva

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE