MANJAK čipova UNIŠTAVA autoindustriju i kraj se NE VIDI

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  MANJAK čipova UNIŠTAVA autoindustriju i kraj se NE VIDI

  Nakon nekoliko meseci blagog oporavka prodaja automobila u Evropi se smanjuje zbog nedostatka čipova, te se više ne može meriti ni s prošlogodišnjim pandemijskim rezultatima.

  Registracije novih automobila pale su 18 odsto u avgustu i 24 odsto u julu u odnosu na prošlogodišnji nivo, saopštilo je industrijsko udruženje ACEA.

  Prodaja je sada porasla za samo 13 procenata u prvih osam meseci 2021. godine, ali treba uzeti u obzir da je 2020. cela Evropa bila “zatvorena” od proleća do leta i da saloni gotovo da nisu radili.

  Svi su se nadali da će 2021. biti godina oporavka i snažnog uzleta, ali to se ne dešava, a razlog je jednostavan – automobilsku proizvodnju uništava globalna nestašica čipova. Kraj se ne vidi, piše Revija HAK.

  Zato proizvođači automobila sada daju prioritet svojim najunosnijim modelima, jer je broj vozila koja mogu proizvesti ograničen.

  Brojke u julu i avgustu su najgore u dva meseca od kraja ekonomske krize u evrozoni 2013. godine.

  Pad je bio veliki, a najveća evropska tržišta automobila – Nemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija i Španija su sva zabeležila dvocifrene padove svakog meseca.

  Među najvećim proizvođačima automobila, evropska prodaja pala je prošlog meseca 14 odsto za VW grupu, 29 odsto za Stellantis i 23 odsto za Renault prošlog meseca. Registracije su pale za 38 odsto za Daimler i 18 odsto za BMW.

  Izvor: Poslovni dnevnik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE