Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Malog „NALJUTIO“ bivši guverner: Šoškićev površni i paušalni ISTUP

  Ministar finansija Siniša Mali ocenio je da su kritike bivšeg guvernera Narodne banke Srbije (NBS), profesora Ekonomskog fakulteta Dejana Šoškića pokušaj skretanja pažnje sa značajnog uspeha zemlje, i to u nedelji kada je nadzorno telo Saveta Evrope za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma Komitet Saveta Evrope MANYVAL objavio izveštaj o napretku Srbije u toj oblasti.

  „Ne mora se nužno, potez Šoškića, glavnog protagoniste ovako lošeg pokušaja, pripisati njegovoj malicioznosti, već površnosti, nerazumevanju i nedovoljnom interesovanju za ovu značajnu oblast“, rekao je Mali, reagujući na izjavu Šoškića.

  Šoškić je za vojvođanski portal VOICE rekao da je činjenica da je Srbija na 46. mestu Bazelovog indeksa (meri rizik od pranja novca i finansiranja terorizma) nije dobar znak, jer to znači da se nalazi među zemljama sa istaknutim rizikom od pranja novca i finanasiranja terorizma i da su od nje bolje plasirane Ukrajina i Belorusija, pa i Moldavija.

  Mali je rekao da se Šoškić „površno bavio i monetarnom politikom, što je dovelo do nestabilnog kursa i ogromne inflacije“, saopštio je kabinet ministra finansija.

  „Podsećam ga da je NBS, na čijem je čelu bio, jedan od najznačajnijih nadzornih organa i kreatora politike u preventivnom delu sistema sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma i da bi za njega bilo uputstveno da se o tim funkcijama bar donekle informisao“, rekao je Mali.

  Kako je objasnio, „paušalni i površni istupi, ali i još isprazniji zaključci Šoškića zaslužuju sažet prikaz svega do sada urađenog na tom polju“.

  On je rekao da je Komitet eksperata Saveta Evrope istakao da je Srbija unapredila mere u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, prikazujući značajan napredak u nivou usklađenosti sa preporukama Radne grupe za finansijsku akciju (FATF).

  *ARHIVSKA FOTOGRAFIJIA*
  Beograd, 31.07.2020. – Pprofesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu i bivsi guverner Narodne banke Srbije Dejan Soskic rekao je danas za Betu da nije dobro da bilo ko od drzavnih zvanicnika izlazi sa statistickim podacima koje jos nije objavio Republicki zavod za statistiku (RZS) ili neki drugi relevantni statisticki organ u zemlji ili inostranstvu. Na arhivskoj fotografiji snimljenoj 12.12.2011. godine guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Soskic govori na konferenciji za novinare u prostorijama NBS. Uz vest Bete. (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

  Mali je rekao da usklađivanje sa preporukama FATF nije lak zadatak, o čemu svedoči činjenica da je u ovom trenutku Srbija po usaglašenosti sa 40 preporuka FATF ispred Kanade, SAD, Velike Britanije, kao i Austrije, Slovenije i većine drugih članica EU.

  „Uvođenjem sistema primene ciljanih finansijskih sankcija za finansiranje terorizma i nedozvoljene proliferacije, koji u vreme Vašeg stručnog upravljanja NBS nije ni postojao, Srbija se trenutno u ovom segmentu nalazi ispred EU“, rekao je Mali.

  Usvojeni zakoni, podzakonska akta smernice i mehanizmi nisu, prema njegovim rečima, „mrtvo slovo na papiru“ kako je to Šoškić ocenio, o čemu najbolje svedoči broj osuđenih lica za pranje novca, kojih je samo tokom prošle godine bilo više od 60.

  U pogledu ocene rizika od pranja novca i finansiranja terorizma, Mali je istakao da je neprimerena Šoškićeva pogrešna interpretacija Bazelovog indeksa (Basel Anty-Money Londery Index), po kome se Srbija inače nalazi u srednjem nivou rizika.

  „Možete pročitati sve dosadašnje procene rizika, koje u skladu sa svim predviđenim standardima i najboljom praksom odražavaju realno stanje stvari u ovoj oblasti. Nivo rizika je srednji, a u skladu sa svim drugim kontekstualnim faktorima Srbija se ne smatra zemljom visoke pretnje sa ovog aspekta“, rekao je Mali.

  Dodao je da je Vlada Srbije u septembru ove godine usvojila nove procene rizika od pranja novca, finansiranja terorizma, ali i od nedozvoljene proliferacije i kriptovaluta, čime je „napravljen značajan iskorak i utvrđena praksa za čitav region“, rekao je Mali.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE