Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  OTVORENI BALKAN: Šest sporazuma za LAKŠE poslovanje u regionu

  Privreda i građani Srbije, Albanije i Severne Makedonije uskoro će moći da lakše trguju, putuju, međusobno zapošljavaju deficitarne kadrove i brže se ekonomski integrišu u okviru inicijative Otvoreni Balkan, saopštila je Privredna komora Srbije.

  To je, kako je istaknuto, potvrđeno na Samitu trojice lidera u Tirani potpisivanjem šest trilateralnih i bilateralnih sporazuma čija primena treba da unapredi poslovanje u regionu i ubrza protok ljudi, kapitala, usluga, robe.

  Svojim potpisima garanciju i podršku da će dogovoreno i potpisano zaživeti u praksi dali su predsednik Srbije Alesandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev.

  „Danas imamo konkretna rešenja koja štede vreme i novac, i naše privrede čine konkurentnijim na globalnom tržištu. U naredna tri meseca zaživeće zajedničko tržište rada i jedinstvena radna dozvola“, rekao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

  Privrednici očekuju da će se prve koristi dogovora u okviru inicijative Otvoreni Balkan vrlo brzo pokazati na terenu kroz primenu usaglašenih fitosanitarnih, veterinarskih i drugih sertifikata čime će se smanjiti troškovi poslovanja, a unaprediti konkurentnost kompanija.

  U Tirani su potpisani Sporazum o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu, Sporazum o povezivanju šema elektronske identifikacije građana Zapadnog Balkana i Sporazum o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje.

  Vlada Srbije i Savet ministara Albanije potpisali su sporazum o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednost (AEOS), a takav dokument poptisali su Vlada Severne Makedonije i Saveta ministara Albanije.

  Na marginama samita je potpisan Sporazum o saradnji akreditacionih tela na Zapadnom Balkanu.

  Izvor: Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE