Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ministarstvo finansija

  Mali najavio povećanje MINIMALCA na 35.000 RSD

  Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da u drugom kvartalu ove godine očekuje stopu rasta izmedju 12 i 15 odsto.

  Mali je naveo da je država uspela da sačuva radna mesta i privredu isplatom trećeg paketa ekonomske pomoći za ublažavanje posledica pandemije koronavirusa građanima i privredi, koja je u roku, objavilo je ministarstvo.

  Prema njegovim rečima, sledeće srede, (28. jula), biće isplaćena i četvrta rata auto-prevoznicima, koji primaju 600 evra po autobusu, a 6. avgusta biće isplaćena pomoć onima koji samostalno obavljaju drugu delatnost u kulturi, za njih 777, koji nisu obuhvaćeni prošle godine.

  „Potom, 16. avgusta sledi uplata još jednog punog minimalca za zaposlene u ugostiteljstvu i turizmu, kao vid sektorske pomoći. U septembru će biti uplaćeno po 50 evra za naše najstarije sugradjane, a u novembru preostalih 30 evra za sve građane Srbije“, objasnio je Mali.

  On je napomenuo da je za treći paket pomoći ukupno izdvojeno oko 266 milijardi dinara.

  „Svako obećanje koje smo dali ispunili smo u dan i u dinar. Isplatili smo tri puta po polovinu minimalne zarade, za zaposlene u privatnom sektoru, a reč je o 1,2 miliona radnika koliko ih je dobilo tu pomoć. Isplatili smo i prvi put 60 evra za nezaposlene, odnosno one koji su bili na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje“, rekao je Mali.

  Dodao je da je država uplatila i po 30 evra za 5,7 miliona građana, kao i 3.000 dinara za one koji su se vakcinisali.

  Osvrnuo se i na najavljeno povećanje minimalne cene rada, sa sadašnjih 32.000 na 35.000 dinara i rekao da će narednih dana biti organizovan dijalog sa unijama zaposlenih, poslodavcima i Vladom Srbije.

  Podsetio je da je cilj i povećanje minimalne cene rada sa 32.000 na ne manje od devet procenata, na 35.000 dinara.

  Objasnio je i da minimalna cena rada podstiče rast prosečne zarade u Srbiji, koja je u aprilu bila oko 560 evra.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Komentari

  • Simonida

   Sve je ovo lepo i krasno, ali mi treba odgovor, kako mala, mikro preduzeća sa jednim ili dvoje zaposlenih, koja ostvaruju prihod kao uslužna delatnost da obezbede čak i minimalac ( porezi i doprinosi i plata, čak i ako je minimalac na kraju budu oko 50 - 60000). A gde su davanja za knjigovođu, pa za tekuće poslovanje...??? Sve benefite čak i banke daju "velikima", a mali u toj utakmici nemaju šansu.Čak iako su sposobni da rade i stvaraju, ne mogu zbog dažbina da se probiju, a o opstanku...ni reči...

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE