Mali izneo plan: Do 2026. prosečna plata 1.000, a penzija 500 evra

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mali izneo plan: Do 2026. prosečna plata 1.000, a penzija 500 evra

  Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da je Vlada posvećena poboljšanju životnog standarda građana i da je plan da do kraja mandata sledeće vlade 2026. godine prosečna plata u našoj zemlji iznosi 1.000 evra, a prosečna penzija 500 evra.

  Mali je, gostujući na Televiziji Pink, napomenuo da su i ove godine od 1. januara uvećane plate u javnom sektoru u visini od 7 do 8 odsto, penzije po švajcarskoj formuli za 5,5 odsto, a minimalna cena rada za 9,2 odsto.

  On je ukazao na to da plate svake godine beleže rast, a kada pogledate BDP, jedan element je potrošnja i mi želimo da građani žive što bolje, što znači da plate i penzije moraju da rastu, jer kada potrošnja raste, raste i BDP.

  Istovremeno, nikad više sredstava nije uloženo u kapitalne investicije, jer to pokreće građevinsku i ostale industrije i naravno BDP, istakao je Mali i dodao da je treći element razlika između uvoza i izvoza.

  Ministar je podsetio na to da je penzionerima na račun uplaćeno i po 20.000 dinara novčane podrške i naglasio da je to najveća jednokratna pomoć isplaćena ikada, dodajući i da je pre nekoliko dana mladima isplaćeno po 100 evra, a da će im dodatnih 100 evra biti uplaćeno u junu.

  On je naglasio da je država u okviru tri paketa pomoći, od izbijanja pandemije 2020. godine ukupno izdvojila 8,7 milijardi evra, a da je uprkos tome, udeo javnog duga u BDP-u 52,1 odsto BDP, što je daleko ispod nivoa koji propisuje Mastriht.

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE