Posle 142 godine: Gasi se prvi proizvođač Marlbora u bivšoj Jugoslaviji

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Cigarete

  Posle 142 godine: Gasi se prvi proizvođač Marlbora u bivšoj Jugoslaviji

  Fabrika duvana Sarajevo (FDS), koja je poslovala 142 godine, prestaće da radi poslednjeg dana marta, na osnovu odluke Nadzornog odbora stavljajući na taj način tačku na dugogodišnji mutni proces privatizacije te kompanije, potvrdili su iz sindikata duvanske industrije BiH.

  Predsednik tog sindikata Mehmed Avdagić potvrdio je medijima u BiH, javlja portal index.hr pozivajući se na agenciju Hina, kako su ga radnici FDS izvestili da je nadzorni odbor tokom januara doneo odluku o likvidaciji fabrike, koja će stupiti na snagu 31. marta.

  Takvu odluku Avdagić je nazvao razočaravajućom, ističući kako je to rezultat činjenice da niko nije reagirao na brojna upozorenja da se FDS urušava još od 2016, kada je sumnjivom privatizacijom kompanija Adriatic Investments, sa sedištem u Beču koja je sarađivala s gigantom British American Tobacco (BAT), od vlade Federacije BiH kupila kontrolni paket od 40 odsto deonica za nešto više od 20 miliona evra.

  Nakon toga od FDS je formirano je novo preduzeće pod nazivom Badeco Adria, a usledio je otkup deonica u vlasništvu malih deoničara, te niz zamršenih transakcija koje su dovele do urušavanja proizvodnje.

  Najvredniji brendovi cigareta poput legendarne sarajevske Drine ili novije Aure prodati su, a deo tih cigareta sada se proizvodi i pakuje u Rovinju.

  Ukupnu godišnju vrednost tržišta duvana u BiH Avdagić procenjuje na više od 500 miliona evra.

  Nakon što se FDS ugasi, ostaće brojne nekretnine širom BiH koje vrede na stotine miliona evra.

  FDS je bio prvi proizvođač cigareta Marlboro u bivšoj Jugoslaviji i jedan od lidera duvanske industrije u bivšoj državi.

  Nakon likvidacije ove fabrike utemeljene 1880. godine, bez posla će ostati 150 njenih radnika.

  Izvor: Index

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE