Makedonija menja ime

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Makedonija menja ime

  Ukupno 80 poslanika makedonskog parlamenta podržalo je ustavne promene, posle kojih će Makedonija promeniti ime u Republika Severna Makedonija, dok će Grčka za uzvrat odblokirati evroatlantske integracije te države.

  Promene bi, dakle, trebalo da omoguće primenu Prespanskog sporazuma, koji su početkom jula potpisali šefovi diplomatija Grčke i Makedonije, u prisustvu premijera.

  Sporazum je potpisan nakon pregovora koji su trajali duže od godinu dana uz posredovanje UN, a njegovo prihvatanje podrazumeva rešenje višedecenijskog spora dve susedne zemlje.

  Spor zbog imena Republika Makedonija razlog je zbog kojeg je Grčka gotovo 27 godina blokirala ulazak Mkedonije u NATO I EU.

  Odluka parlamenta stupa na snagu odmah. U nastavku procedure, predsednik parlamenta Taljat Džaferi bi trebalo da u roku od 15 dana pripremi Nacrt izmenjenog Ustava Makedonije, preneo je portalalb.

  Tako je Makedonija preko Sobranja rešila ono što nije mogla da reši na nedavnom referendumu, na koji nije izašao dovoljan broj građana.

  Izvor: RTS, agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE