Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Majke kompanije“ i njihove „ćerke“

  Samo osam „majki-kompanija” u Srbiji upravlja sa čak 209 „kćerki-firmi“. Najviše „dece“ okupljaju „Delta holding“, „MK grupa“, Industrija mesa „Matijević“ i „Mekken grupa“ svaka ima čak po 29 zavisnih preduzeća. Za petama su im „MPZ-Agrar“ sa 26 firmi, „MK holding“ sa 24, „Koefik“ sa 22 i „Energoprojekt holding“ sa 21 zavisnim preduzećem, prenose Večernje novosti.

  Analiza koju je uradila Agencija za privredne registre pokazuje da, pod okriljem 631 kompanije koja je uredno predala svoje objedinjene zarvršne račune, posluje ukupno 1.839 zavisnih i pridruženih firmi. Za njih radi tačno 299.617 radnika, što je za pet hiljada manje nego godinu pre.

  – Oporavak srpske privrede u 2016. godini uticao je i na poslovanje ekonomskih celina ističu u APR.

  Veći je obim poslovnih aktivnosti, ostvareni su ukupni prihodi od 3.440,3 milijarde dinara, kao i neto dobit od 120,5 milijardi dinara, dvostruko veća u odnosu na godinu pre. Profitabilno je poslovalo 499 ekonomskih celina, a sa gubitkom 132. Ove kompanije, inače, raspolažu velikom imovinom, ukupne vrednosti 4.906,9 milijardi dinara. Najveću imovinu, vrednu čak 1.190 milijardi dinara, ima Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije, koja je ujedno i najveća ekonomska celina u našoj zemlji.

  Izvor: Večernje novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE