Majka Mikija Manojlovića dobila ulicu na Divčibarama, meštani – ima zaslužnijih

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Majka Mikija Manojlovića dobila ulicu na Divčibarama, meštani – ima zaslužnijih

  Na spisku ulica u planinskom turističkom centru Divčibare, koji je usvojila Komisija za odredjivanje naziva ulica grada Valjeva, a objavljen u službenom glasniku Valjeva br. 5/19, pored Ulice cara Dušana, Vojvode Mišića, Generala Đukića, Desanke Maksimović, Ljube Popovića, Žike Pavlovića, Stevana Filipovića i drugih važnih ličnosti iz istorije i kulturnog života Srbije i valjevskog kraja nalazi i Ulica Zorke Manojlović.

  Zorka Manojlović je majka našeg poznatog glumca Mikija Manojlovića, a ova ulica prolazi neposredno pored placa Manojlovića na Divčibarama. U obrazloženju Komisije piše da je Zorka Manojlović bila glumica pozorišta „Boško Buha“ u Beogradu, da je igrala u nekoliko filmova i da je bila zaljubljenik u Divčibare.

  Miki Manojlović (YouTube Scrn)

  Većina stalnih ili povremenih meštana Divčibara rekli su nam da prvi put čuju za Zorku Manojlović i da ne znaju ko je ona. Neki od sagovornika N1, koji su želeli da ostanu anonimni, rekli su da ima mnogo zaslužnih ličnosti za razvoj Divčibara, a da nemaju svoju ulicu.

  Kao primer navode Petronija Ilića i Žarka Ilića – Pepa, koji su začetnici ugostiteljstva na Divčibarama, a čiji se potomci i danas bave turizmom. Naveden je i profesor Beogradskog univerziteta Miladin Korać, koji je osnovao prvi dom za nezbrinutu decu baš na ovoj planini. Jedan od sagovornika je rekao da je „njegova majka dala veći doprinos Valjevu nego majka Mikija Manojlovića, pa nije dobila ulicu na Divčibarama“.

  Divčibare (YouTube)

  Poslato preko 50 predloga

  Branka Ilić, koja je bila predsednica mesne zajednice Divčibare kada su predlagani nazivi ulica, rekla je za N1, da su oni gradskoj komisiji dostavili preko 50 predloga.

  “Neki naši predlozi su usvojeni, a neki nisu. Neke više važne ličnosti dobile su manje važne ulice. Navodno, politički nisu bile podobne. Tako su vladika Melentije Vujić iz obližnjeg sela Osečenica, koji se kao timočki vladika zalagao za unapređenje duhovnog života i posebno školovanje ženske dece i bio borac protiv sujeverja, dobio sokak kao i Ljubinka Olujić, ugledna profesorka fizičkog vaspitanja iz Valjeva, neumorni i istaknuti sportski radnik, organizator brojnih pešačkih tura na Divčibarama i višedecenijski jedini i besplatni turistički vodič na ovoj planini. Takvih ima još, da ne nabrajamo”, kaže Ilić.

  Retki su oni koji imaju tu privilegiju da ulica u kojoj žive ili povremeno borave nosi ime njihove majke.

  Divčibare (YouTube)

  Izvor: N1

  Foto: YT SCRN

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE