Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prodavnice

  Lopovluk: Na internetu kupe magnet za skidanje zujalica, pa kradu po tržnim centrima

  Na društvenim mrežama prodaju se magneti za uklanjanje takozvanih zujalica koje garderobu i obuću u prodavnicama štite od krađa, što je zabrinulo trgovce.

  Oglas – magneti za skidanje zujalica. U opisu – alat koji služi za skidanje zujalica u buticima. Nekorišćen i zapakovan proizvod, piše RTS.

  Kupuju ih vlasnici prodavnica, ali i oni koji bi da do robe dođu bez plaćanja. Da se zujalice u radnjama skidaju i da se tako krade, potvrđuju i trgovci.

  „Na dnevnom nivou baš je učestalo i to posebno u tržnim centrima, u Novom Sadu, Beogradu, Nišu“, kaže Marija Lazić, menadžerka prodavnice.

  Pravila nema, kažu prodavci, ovako kradu i mladi i stariji, dolaze čak i porodično. I kada primete lopove, trgovci su gotovo nemoćni.

  „Nemamo pravo niti da ih zadržimo u objektu, nemamo pravo ni da uzmemo njihovu torbu, ni obezbeđenje nema veća ovlašćenja. Jedino što možemo je da pozovemo policiju i da ih zamolimo da ostanu dok ne dođe policija“, objašnjava Lazić.

  Tržni centar

  Tržni centar (Pixabay)

  Prodavanje uređaja za skidanje zujalica nije nelegalno. Advokat Tamara Radojčić kaže da zujalice najčešće kupuju maloletnici koji uglavnom čine sitne krađe.

  Predviđen je postupak, novčana kazna ili kazna zatvora do šest meseci. Ali, kako su najčešće maloletnici ispod 14 godina, njima se određuje humanitarni, društveno korisni rad“, navodi Radojčić.

  Profesor sa Fakulteta bezbednosti Goran J. Mandić kaže da je jedno istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo da su gubici zbog ovakvih krađa toliki da se godišnje može napraviti šest novih bolnica, sa kompletnom opremom.

  „Suština je da ako govorimo o gubicima u maloprodaji, gubici su izuzetno veliki. Te gubitke plaćamo mi kupci, jer maloprodaja zaračunava rizik od ovakvih situacija, dela krađe.“

  Gubi i država, ali i osiguravajuće kuće. Ipak, najviše trgovci, jer, kako su rekli za RTS, postoje i aplikacije na telefonima pomoću kojih se blokiraju senzomatici, ali i torbe koje ih deaktiviraju i bez skidanja zujalica.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE