Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Požar, konkurs

  Lokalizovan POŽAR u Vinči, NEVEROVATNA preporuka gradonačelnika

  Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je da je „zahvaljujući brzoj i pravovremenoj reakciji pripadnika Sektora za vanredne situacije sprečeno širenje požara na deponiji Vinča koji je pretio da zahvati nisko rastinje i okolinu“.

  Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je ranije da je požar u Vinči prijavljen sinoć u 20.30 sati, kao i da se očekuje da će dogašavanje požara trajati danima, a da će za sve to vreme građani moći da vide dim iz pravca deponije.

  Više udruženja građana i ekoloških pokreta zatražilo je da nadležni na gradskom i republičkom nivou izađu sa preciznim podacima o zagađenju zbog požara u Vinči, za koji su naveli da predstavlja „toksični incident“, kao i da se proglasi vanredna situacija u Beogradu.

  Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je da su preporuke stručnjaka Zavoda za javno zdravlje da građani dok god osećaju miris dima zatvore svoje prozore i ne izlaze bez preke potrebe napolje, kao i da je požar pod kontrolom i da ne postoji opasnost da će se proširiti.

  „Iako će građani dim moći da vide u narednih nekoliko dana, uveravam ih da nema mesta za strah i paniku. Stručnjaci Zavoda za javno zdravlje su takođe na terenu. Dakle, stručnjaci ovog Zavoda su na mernom mestu u Bulevaru despota Stefana u 10.00 časova izmerili koncentraciju suspendovanih čestica PM10 od 60 mikrograma po metru kubnom, u 11.00 časova bio je nagli skok od 177 mikrograma, a u 12.00 časova koncentracija ovih čestica je pala na 50 mikrograma po kubnom metru“, rekao je Radojičić, preneo je Beoinfo.

  Prema njegovim rečima, „vetar koji je duvao u pravcu jug-jugoistok doneo je čestice iz pravca deponije, ali je zagađenje bilo epizodično, na šta ukazuje i pad koncentracije“.

  On je naveo da je na mernom mestu na Novom Beogradu u 10.00 časova koncentracija suspendovanih čestica PM10 bila 18 mikrograma po metru kubnom, u 11.00 se dogodio nagli skok na 60 mikrograma po metru kubnom.

  „Preporuke stručnjaka Zavoda za javno zdravlje su da dokle god građani osećaju miris dima da zatvore svoje prozore i ne izlaze bez preke potrebe napolje“, rekao je Radojičić.

  „Još jednom ponavljam, nema potrebe za ; širenjem panike jer su sve nadležne institucije u pripravnosti, na terenu, a i kontrola kvaliteta vazduha koju vrše stručnjaci Zavoda za javno zdravlje je u toku. Informacije o stepenu ovog epizodičnog zagađenja građani mogu pratiti u realnom vremenu i na sajtu beoeko.com“, poručio je Radojičić.

  Šta ovo GORI? Beograd se „GUŠI“ u dimu i smradu (FOTO)

  Izvor: BIZLife, Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE