Lizing ponovo u ekspanziji

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Lizing ponovo u ekspanziji

  Lizing tržište u Srbiji ponovo je u ekspanziji i procene su da će u ovoj godini dostići 500 miliona, a u narednim i milijardu evra.

  Građani se najviše odlučuju za nabavku automobila, ali i čamaca, dok preduzeća osim opreme, uzimajaju mašine i kamione, ali sve više poslovni prostor na lizing.

  Finansiranje kamiona putem lizinga imalo je veliki rast u proteklom periodu, a rezultat je dobrog rada naših transportera na evropskom tržištu. Poljoprivreda, koja u Srbiji je sa velikim potencijalom, ima mogućnost da mehanizaciju i opremu nabavi na ovaj način.

  Sa rastom IT industrije poslednjih godina pojavila se potreba da putem lizinga finansiramo IT opremu neophodnu za njihovo poslovanje. Građevinska industrija beleži oporavak i lizing kompanije su finansirale različitu opremu, od mašine za pobijanje šipova do mašine za kopanje tunela.

  I zdravstveni sektor, kako privatni tako i državni, nabavlja najsavremeniju opremu putem lizinga, i to veoma različitu, od zubarske stolice do najnovijih skenera – kaže Bojan Vračević, predsednik Sekcije za finansijski lizing Privredne komore Srbije.

  Osnovna prednost ovog vida finansiranja u odnosu na bankarske kredite je taj što se ne traže dodatna sredstva obebeđenja, žiranti, niti hipoteke, a često su niže kamatne stope. Lizing je procedualno i papirološki jednostavniji, jer nema uspostavljanja hipoteke i troškova vezanim za nju.

  Pošto se lizing kao proizvod uobičajeno vezuje za vozila i to putničke automobile, putem lizing moguće finansirati skoro sve vrste pokretnosti veće vrednosti, kao i nekretnine. Tradicionalno lizing finansira tri grupe: automobile i laka dostavna vozila, kamione i mašine i opremu, kaže Vračević.

  Kod finansiranja opreme i kamiona u zapadnoevropskim zemljama razvijena je praksa da i proizvođači opreme kroz različite olakšice za klijente podstiču kupovinu opreme na lizing. Olakšice su različite i mogu biti u vidu popusta, pokrivanja troškova kamate ili garancije otkupa mašine nakon što klijentu prestane potreba za njom.

  Iako su bila velika očekivanja, lizinig stanova u Srbiji nikad nije zaživeo. Vračević ukazuje da je razlog nerealnih očekivanja uslovljen bio velikom željom da se lakše dođe do stana, ali i nerazumevanje ovog vida finansiranja.

  Lizing nekretnina je namenjen pravnim licima i preduzetnicima koji imaju potrebu za nekretninom ili je imaju, a nedostaju im obrtna sredstva. Ovaj vid finansiranja u Srbiji je zaživeo i klijenti ga koriste. Naravno, postoji daleko veći potencijal od trenutno ostvarenog broja i iznosa finansiranja, kaže on.

  U Srbiji trenutno posluje 16 lizing kuća.

  Izvor: Blic

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE