Letovanje definitivno poskupljuje

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Letovanje definitivno poskupljuje

  Direktor YUTA Aleksandar Seničić izjavio je da će zbog poskupljenja naftnih derivata doći do poskupljenja turističkih aranžmana, pogotovo onih koji uključuju avio prevoz.

  On je kao najatraktivnije destinacije za predstojeće letovanje naveo zemlje u kojima naši turisti tradicionalno letuju poslednjih godina, Grčku, Tursku, Egipat, Crnu Goru, Albaniju, a kaže da se povećava interesovanje za Španiju i za Italiju.

  Prema njegovim rečima, doći će do povećanja cena aranžmana zbog situacije sa krizom u Ukrajini, ali i inflacijom u čitavom svetu.

  Ocenio je za N1 da je, u trenutku popuštanja epidemioloških mera u mnogim zemljama, došlo do novog problema, pa vlasnici turističkih agencija strahuju da ovaj sektor može pogoditi kriza koja može biti veća nego za vreme najjačih restrikcija zbog korona virusa.

  “Kada govorimo o povećanju cena, moramo da budemo oprezni, računamo na povećanje cena zbog goriva koje utiče na mnoge usluge u turizmu, kako na one koje se tiču prevoza, tako i na ostale – pridružene. Ne očekujemo da drastično skaču cene hotela. Ono što nas pomalo brine jeste veliki skok cene goriva za avionski saobraćaj, pre svega za čarter letove. Tu moramo da budemo svesni da je u poslednjih sedam dana povećana cena za čak 30 odsto”, upozorava Seničić.

  Prema njegovim rečima, treba očekivati doplate za čarter letove, za one koji su već zakazani, ali trebalo bi biti oprezan i ne baratati visokim cenama.

  “Računamo da prosečno povećanje ne sme biti veće od 30 evra po jednoj karti. Ista je stvar i kada govorimo o redovnom avio prevozu. Zbog rerutiranja određenih linija, odnosno nemogućnosti preletanja preko Rusije, imamo kompanije koje lete drugim rutama i koje će, zbog profitabilnosti, morati da povećavaju cene avio prevoza”, kaže Seničić.

  “Ova kriza u Ukrajini neće uticati na turističke destinacije, kada govorimo o turističkom tržištu Srbije, obzirom da nemamo dodirnih tačaka ni sa Rusijom, ni sa Ukrajinom”, istakao je Seničić.

  Upitan da prokomentariše predstojeću sezonu, odgovara da je interesovanje naših građana bilo veliko, ali da je sa početkom rata u Ukrajini sve stalo. Međutim, naglašava da do sada nema još otkazivanja, ali nema ni interesovanja.

  Turističke agencije gotovo bez prodatih aranžmana

   

  Izvor: N1

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE