Rekordan broj posetilaca starom hramu Gobeklitepe u 2021.

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rekordan broj posetilaca starom hramu Gobeklitepe u 2021.

  Gobeklitepe, jedno od najvažnijih svetskih naselja iz neolitskog doba, staro 12.000 godina ugostilo je 567.453 ljudi 2021. godine, što je najveći broj posetilaca u svojoj skorijoj istoriji.

  Od 2018. godine, kada je dodat na UNESCO listu svetske baštine i postao dostupan posetiocima, lokalitet su posećivali kako domaći tako i strani turisti, a očekuje se da će 2022. godine Gobeklitepe privući još više posetilaca, navodi se u saopštenju.

  Smešten na 15 kilometara severoistočno od Šanliurfe, u blizini sela Orendžik, Gobeklitepe je od svog otkrića privlačio domaće i strane posetioce a u njemu se nalaze najstariji verski spomenici na svetu.

  Gobeklitepe je dodat na UNESCO listu svetske baštine 2018. godine, a pronalasci na lokalitetu su ponudili nova, dramatična saznanja o neolitskom dobu. Očekuje se da će interesovanje za Gobeklitepe porasti, i da će centar ugostiti rekordan broj posetilaca 2022. godine.

  Potpuno novi pogled na neolitsko doba: Gobeklitepe

  Sa istorijom koja datira iz 9600. godine p.n.e. promenio je perspektivu o zajednicama lovaca-sakupljača iz neolita. Izgrađen desetinama vekova pre pronalaska pisanja i točka, 7.100 godina pre egipatskih piramida, i 6.100 godina pre Stounhendža, Gobeklitepe je pružio dokaze, koji ukazuju na to da su društva lovaca i sakupljača bila naprednija nego što se prvobitno mislilo.

  Obelisci u obliku slova T koji dosežu do 5,5 metara visine, su prvi primeri monumentalne arhitekture koju je napravio čovek. Ovi obelisci, koji sadrže životinjske motive, geometrijske oblike i prikaze ljudi, koji podsećaju na mitološki narativ, upućuju na to da je Gebeklitepe korišćen kao verski centar. Gobeklitepe obelisci, isklesani kremenom u vreme kada metalni alat još nije bio dostupan, takođe su najstarije skulpture na svetu i najstarija umetnička dela u istoriji čovečanstva, a u Gobeklitepeu se takođe mogu videti prvi primeri prelaska na sedalački način života, koji pokazuju da su zajednice iz neolita posedovale društvenu organizaciju i da su se mogle okupiti oko vere.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Smart vision

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE