Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  legrad

  Posle „kuća od 30 centi“, hrvatski gradić ima još jedan genijalan PROJEKAT

  Opština Legrad u Hrvatskoj, koja je poslednjih nedelja postala poznata javnosti po projektu prodaje kuća mladim porodicama za 0,13 evra, već neko vreme planira gradnju naselja za starije osobe u kojem bi stanovnici imali svu potrebnu negu, poput gerontodomaćica i medicinskog osoblja.

  Načelnik opštine Legrad Ivan Sabolić potvrdio je da planiraju etapnu gradnju naselja u kojem bi živele isključivo osobe starije životne dobi. Bio bi to dom za starije i nemoćne osobe, ali sasvim drugačije koncipiran od sadašnjih takvih ustanova.

  Ideja se rodila kad su shvatili da zbog zakonskih prepreka ne mogu da realizuju projekt prenamene stare škole u “dnevni boravak” za osobe kojima je potrebna stalna briga.

  U mnogim legradskim porodicama žive osobe o kojima tokom dana nije moguće brinuti jer su svi ukućani na poslu. Opština je stoga želela da stariji i nemoćni provedu taj deo dana u legradskom “dnevnom boravku”, gde bi im gerontodomaćice, medicinsko osoblje i sl. pružili svu potrebnu negu.

  legrad

  Opština Legrad, Hrvatska

  Nakon što su morali da odustanu od tog projekta, počeli su da razvijaju zamisao o gradnji naselja za starije i nemoćne koji će imati stalne stanare, ali i one koji bi u njemu provodili samo deo dana.

  Sabolić ističe da to nije moguće realizovati u kratkom razdoblju, trebaće godine da zaživi, pa bi za početak kupili nekoliko manjih kuća i tako formirali mali kvart za starije sugrađane.

  Ukoliko se pokaže da projekat ima smisla, opština bi kupila nekoliko hektara zemlje i ozbiljnije proširila naselje porodičnim kućama.

  Kašnjenje sličnih projekata

  Proces bi se odvijao po fazama, odnosno prema broju zahteva za smeštaj starih i nemoćnih, a deo naselja bio bi rezervisan za „dnevni boravak”.

  Sabolić kaže da ozbiljno razmišljaju o tome da naselje neće biti rezervisano isključivo za stanovnike opštine Legrad, već bi vremenom postalo otvoreno i za korisnike iz drugih okruga, piše N1.

  „Zbog demografske slike Hrvatske, ovakvi projekti su davno zakasnili širom zemlje“, kaže Sabolić, koji ne vidi razlog da Legrad ne bude prvi koji će replicirati projekte uobičajene u razvijenim zemljama.

  Legrad je mirno mesto sa nekoliko hiljada stanovnika okruženo prirodom, pa je pogodno za smeštaj i kvalitetno zbrinjavanje penzionera.

  Istovremeno, Sabolić „izaziva“ i druge opštine i gradove da se uključe u trku da stanovanje starijeg stanovništva u Hrvatskoj poprimi sasvim drugačiji oblik nego do sada. Kaže da mu neće biti žao ako ih prestigne neko sa većim budžetom, važno je da Hrvatska zaista postane socijalna država koja brine o svojim starijim građanima.

  Hrvatska opština već 5 godina mladima nudi kuće za 30 CENTI: Evo koji su uslovi

  Izvor: BIZLife

  Foto: YouTube Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE