Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Legendarni investitor: Berzama preti jedan od NAJVEĆIH LOMOVA u istoriji

  Legendarni investitor Džeremi Grantam upozorio je investitore da će plan pomoći privredi i stanovništvu tokom pandemije vredan 1,9 biliona dolara koji američki predsednik Džo Bajden želi da progura u Kongresu dodatno „naduvati balon na berzi“.

  Suosnivač GMO kaže da ne sumnja da će deo saveznog novca završiti na tržištu deonica. Rekao je da je „tužna istina“ o poslednjem američkom paketu pomoći za suzbijanje efekata krize izazvane koronavirusom koji je usvojen 2020. godine bila ta da on nije povećao ni kapitalnu potrošnju, ni stvarnu proizvodnju, ali da se zasigurno slio u akcije.

  Paket koji Bajden predlaže podrazumeva direktne isplate u visini od po 1.400 dolara svim Amerikancima. Plan predviđa i pakete od 415 milijardi dolara za borbu protiv korona virusa i 440 milijardi za pomoć malim privrednicima. Grantam je rekao da bi, ako ga odobri Kongres, to moglo dovesti do pucanja balona.

  Strahuje da će se sve završiti loše kad „igrači bace poslednji žeton na sto“. Kad se tržišta sruše, to bi mogao biti jedan od najvećih balona u finansijskoj istoriji, boji se Grantam.

  Grantam je dugo upozoravao na ono što vidi kao ogroman balon na američkoj berzi. U svom pismu o izgledima za investitore početkom januara, on je detaljno objasnio da su ekstremne precene, eksplozivno povećanje cena i ono što je nazvao „histerično špekulativnim ponašanjem investitora“ pokazali da je berza bila u balonu koji čak ni Federalne rezerve nisu mogle da zaustave da ne pukne.

  Kada dostignete ovaj nivo očiglednog super-entuzijazma, balon se uvek, bez izuzetka, slomio u narednih nekoliko meseci, a ne nekoliko godina“, rekao je Grantam.

  Grantam je takođe rekao da kombinacija fiskalnih podsticaja i hitnih Fed-ovih programa koji su pomogli naduvavanju balona može povećati inflaciju.

  „Ako mislite da živite u svetu u kojem učinak nije važan i možete samo da pravite papir, pre ili kasnije ćete učiniti nemoguće, a to je vraćanje inflacije. Kamatne stope su papir. Kredit je papir. Stvarni život su fabrike i radnici i proizvodnja, a mi ne gledamo na povećanu proizvodnju“, rekao je Grantam.

  Izvor: BIZLife

  Foto: YT/Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE