Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Legenda Forda, spasilac Krajslera: 9 CITATA Li Ajakoke o LIDERSTVU

  U svetu biznisa postoji nekoliko ikona koje su svojom vizijom i odlučnošću promenile tok istorije. Jedna od tih legendarnih figura je i Li Ajakoka (Lee Iacocca), američki biznismen koji je svojim vođstvom i upravljanjem Krajsler automobilima u 80-im godinama prošlog veka spasio tu kompaniju od sigurnog bankrota.

  Njegove neustrašive odluke i inspirativni citati o liderstvu i vođenju i danas služe kao izvor mudrosti i inspiracije za mnoge.

  Ajakoka, sin italijanskih imigranata, počeo je da radi u komapniji Ford 1946. godine kao inženjer u proizvodnji. Na sopstveni zahtev prebačen je u Fordovo odjeljenje za prodaju i marketing, a nakon 14 godina postao je potpredsednik grupe za automobile i teretna vozila u okviru kompanije.

  Samo sedam godina nakon toga postao je generalni direktor Forda s platom od skoro milion dolara i reputacijom „najboljeg trgovca u američkoj istoriji“.

  Imao je glavnu ulogu u razvoju prvog Ford Mustanga i pomogao je kompaniji da ostvari rekordan profit. Uprkos tome, njega je 1978. godine otpustio Henri Ford Jr. na osnovu toga što se porodičnom potomku Ajakoka „jednostavno nije sviđao“. U svojoj biografiji iz 1984. godine, Ajakoka je rekao da se tada osećao kao da je „gurnut sa Mont Everesta“.

  Kako je spasao Krajsler od bankrota?

  Nakon toga ga je angažovao Krajsler Korp 1978. godine, a postao je i generalni direktor  te kompanije 1979. godine. Pomogao je da se kompanija vrati sa ivice bankrota uveravajući američku vladu da je Krajsler sastavni deo nacionalne ekonomije i da ga treba spasiti.

  Ministarstvo finansija SAD mu je tada dalo kredit, a Krajsler ga je veoma brzo otplatio. Oporavak kompanije i dolazak Krajslerovog minivana pomogli su da se „zacementira“ zaostavština  Ajakoke kao direktora kompanije.

  Ajakoka je 1988. godine ozbiljno razmišljao da se kandiduje za predsednika SAD, a tadašnje ankete pokazale su da je imao dobru šansu da pobedi.

  Nezadovoljan načinom na koji je tadašnji predsednik SAD Džordž Buš Mlađi vodio zemlju, Ajakoka je 2007. godine objavio knjigu „Gde su nestali svi lideri?“ u kojoj je oštro kritikovao američki politički i korporativni vrh.

  9 tačaka za proveru budućih lidera

  U svojoj knjizi istakao je i tzv. „devet tačaka“ za proveru budućih lidera – znatiželju, kreativnost, komunikaciju, karakter, hrabrost, uverenje, harizmu, kompetentnost i zdrav razum.

  Njegova knjiga iz 1984. godine, Ajakoka: Moja autobiografija (koju je napisao sa Vilijamom Novakom), postala je bestseler. Iznova i iznova citirana, knjiga sadrži neke od veoma mudrih reči Jakoke o liderstvu i inovacijama.

  Evo njegovih 9 najpoznatijih citata

  „Zapošljavam ljude koji su pametniji od mene i onda im se sklanjam sa puta“

  „Ako za mene niste broj 1, morate da inovirate“

  „Najuspešniji biznismen je čovek koji se drži starog sve dok je dobro, i hvata novo čim bude bolje“

  „Motivacija je sve. Možete obavljati posao dvoje ljudi, ali ne možete biti dvoje ljudi. Umesto toga, morate da inspirišete čoveka do vas i da ga naterate da inspiriše svoje ljude“

  „Mi se stalno suočavamo sa velikim mogućnostima koje su briljantno prerušene u nerešive probleme“

  „Počnite sa dobrim ljudima, postavite pravila, komunicirajte sa svojim zaposlenima, motivišite ih i nagradite. Ako sve to učinite efikasno, ne možete pogrešiti“

  „Odlučnost je jedna reč koja čini dobrog menadžera“

  „Možete da imate sjajne ideje, ali ako ne znate da ih objasnite drugima,one vas  neće nigde odvesti“

  „Dobar menadžer će se pre baviti ljudima koji se previše trude, nego onima koji se trude premalo“

   

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE