Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  LEČENJE OD KORONE može da košta i više od 100.000 RSD!

  Lečenje od korone obolele, naročito one koji nisu imali blagu kliničku sliku i čije se lečenje nije završilo posle 14 dana od ustanovljene infekcije, mesečno košta pozamašnu sumu novca za potrebne lekove, vitamine i ostalu propisanu terapiju.

  Lečenje od korone košta od nekoliko hiljada pa do preko 100.000 RSD!

  Pošto je stanje obolelih različito, različiti su i ukupni troškovi kućnog lečenja. Procene su da to može da bude od nekoliko hiljada dinara pa sve do nekoliko desetina hiljada a u najtežim slučajevima i preko 100.000 dinara.

  Onima koji se leče kod kuće i imaju blaži oblik bolesti najčešća terapija koja im se daje podrazumeva vitamine, antibiotike, lekove za obaranje temperature, probiotike, ali i za prevenciju zgrušavanja krvi (u zavisnosti od individualnog zdravstvenog stanja pacijenta).

  Najčešće su do sada obolelima prepisani antibiotici hemomicin, pancef ili forteca, koji se podižu uz recept.

  Cena hemomicina od 500 mg je oko 170 dinara (tri kapsule u pakovanju). Jasno je da ako se terapija nastavi, potrebno je izdvojiti bar još toliko novca.

  Za Pancef od 400mg, potrebno je doplatiti oko 400 dinara, a za Fortecu uz recept nešto više od 200 dinara.

  Najčešće se za prevenciju zgrušavanja krvi savetuje i aspirin koji košta oko 300 dinara, kao i kardiopirin koji je nešto povoljniji.

  Takođe, za paracetamol ili brufen koji se najčešće koriste za obaranje temperature treba izdvojiti oko 200 dinara. Za probiotike, u zavisnosti od proizvođača, oko 400-600 dinara, mada se sada zahvaljujući akcijama u apotekama može naći i povoljnije.

  Pacijenti prinuđeni da odlaze u privatne laboratorije i klinike

  Ipak mnogi koji dobiju neke od simptoma, a nisu sigurni da je reč o korona virusu ili prehladi ne mogu da se jave izabranom lekaru jer svaki simptom poput bola u grlu podrazmeva odlazak u kovid ambulantu, a kako bi izbegli rizike da satima stoje u redu odlaze u neku od privatnih laboratorija koje imaju dozvolu za brzi antigen test koji košta od 1.500 do 2.000 dinara.

  Pošto privatne laboratorije ne mogu da rade PCR testove, PCR tesitranje na Torlaku ili u gradskim zavodima u “sopstvenoj režiji” košta 9.000  dinara.

  Budući da se krvna slika radi najčešće na početku bolesti, ukoliko je nakon preležane korone ili u međuvremenu potrebno proveriti stanje, to će privatno koštati oko 300 dinara, a na leukocitarnu formulu treba dodati i proveru CRP zbog parametara koji ukazuje na potencijalno sistemsko zapaljenje u organizmu koji košta dodatnih bar 500 dinara.

  Takođe, D-dimer parameter koji se kontorliše zbog rizika od tromboze, a sa čijim praćenjem je često potrebno nastaviti i nakon preležane bolesti u privatnim laboratorijama košta između 1.600 i 2.000 dinara.

  Ukoliko rezultati D-dimera nisu zadovoljavajući tada pacijenti, uglavnom dobijaju injekcije fraxiparina, čija cena je oko 2.000 dinara.

  lečenje od korone

  lečenje od korone

  Mnogi lekovi ostaju i nakon bolničkog lečenja

  Takođe neki od lekova koji se pacijentima propisuju nakon bolničkog lečenja su i pronison koji staje oko 400 dinara, nolpaza oko 200 dinara 20 mg ili oko 400 dinara (40 mg). Ima i onih koji koštaju znatno više, kao na primer, lek eliquis čija kutija košta blizu 6.000 dinara.

  Treba imati u vidu da pacijenti koji izađu sa bolničkog lečenja sa šematskom terapijom treba da nastave bar oko mesec dana.

  Ono što je takođe važno je i jačanje imuniteta u čemu su važni vitamini i suplementi.

  Među njima pod obavezno vitamin C, koji u zavisnosti od proizvođača i pakovanja može da košta od 100 do 500 ili 600 dinara, vitamin D, koji je najčešće od 800 do 1.000 dinara, pa i više kao i cink kome je cena u proseku oko 350, 400 dinara.

  Vrlo često treba imati u vidu da nakon dužeg bolničkog lečenja, kao posledica ostaje i dekubitus pa je u lečenje potrebno uvrstiti i kreme koje u tome pomažu.

  Najčešće za flogocid ili sudocrem u apotekama treba izdvojiti od  220 do 400 dinara, dok ako se neko opredeli za prirodne meleme, to će koštati bar duplo više.

  Šta je sve potrebno pacijentima za kućno lečenje od korone?

  Direktorka Kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević nedavno je skrenula pažnju da se tokom bolničkog lečenja sada koriste značajno veće količine kiseonika i da vrlo često, kako je objasnila, pacijenti  izlaze posle 20 dana u invalidskim kolicima i sa velikim posledicama, te im je samim tim potreban duži oporavak i pluća i neuromuskulature.

  Razume se da je nakon nekog vremena naročito dužeg boravka na intenzivnoj nezi potrebno angažovati i fizioterapeuta, što je takođe posebna stavka u kućnom budžetu.

  lečenje od korone

  lečenje od korone

  Takođe, u poslednje vreme je trend da se zbog popunjenog kapaciteta bolnica pacijenti što je pre moguće otpuštaju na kućno lečenje, čim zdravstveno stanje bude stabilno, i tako oslobađaju bolnički kreveti za teže slučajeve, pa većina njih neko vreme bude na kiseoničkoj potpori i u kućnim uslovima.

  Za to je porebno obezbediti koncentrator kiseonika, koji je sve teže naći jer za takvim aparatima trenutno vlada velika potražnja imajući u vidu epidemiološku situaciju. Za iznajmljivanje koncentratora na mesec dana treba izdvojiti uglavnom oko 12.000 dinara i na to dodati još toliko za depozit.

  Ako je i narednog meseca kiseonik potreban pacijentu, potrebno je platiti još toliko.

  Ukoliko se nekom ne posreći da ga iznajmi može ga kupiti, a to tek nije mala stavka jer taj aparat košta oko 100.000 dinara.

  Takođe, u nastavku lečenja u kućnim uslovima potrebno je pribaviti i pulsni oksimetar (za merenje  saturacije kiseonika u krvi i rad srca) koji se u apotekama može naći po cenama između 5.500 do 12.000 u zavisnosti od proizvođača.

  Privatne ustanove nude i pre-kovid i post-kovid pakete

  Ukoliko bi neko trebao da uradi rentgen pluća a to nije uspeo u državnoj ustanovi jer se često kod lakših slučajeva procenjuje da nije potrebno, za to je u privatnim ustanovama potrebno izdvojiti bar 7.000 dinara budući da sada mnoge nude i kovid akcije za snimanje pluća, odnosno dijagnostikovanje upale pluća izazvane korona virusom, kao i kontrolni pregled pluća nakon preležane bolesti.

  Takođe, cene variraju pa negde snimanje pluća košta i do 12.000 dinara.

  Svi oni koji bi da provere da li trenutno imaju korona virus u privatnoj laboratoriji mogu da urade analizu IGM antitela, kao i IGG, koja će pokazati da li je neko već stvorio antitela, odnosno već preležao bolest.

  Te provere zajedno koštaju između 3.000 do 4.000. dinara u zavisnosti od laboratorije.

  lečenje od korone

  lečenje od korone

  Imajući sve to u vidu, kao i sve veću popunjenost državnih kapaciteta, privatne klinike u Beogradu nude sada i pre-kovid I post-kovid pakete čija se cena kreće oko 7.990 do 42.000 (u zavisnosti od analiza).

  Izvor: BIZLife/Jelena Andrić

  Foto: Beta/Klinički centar Niš, Pixabay, Beta AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE