Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Zaraženo oko 5.000 školske dece, nije alarmantna situacija“

  Zbog sve većeg broja zaražene dece, ali i one sa najtežom kliničkom slikom, danima se polemiše o najoptimalnijem rešenju za održavanje nastave.

  Ministar prosvete Branko Ružić kaže za RTS da je oko 5.000 dece školskog uzrasta zaraženo, kao i da situacija u obrazovnom sistemu nije alarmantna.

  Ističe da za sada nije odlučeno da se pređe na onlajn nastavu, kao i da će produžetak jesenjeg raspusta biti razmatran na sednici Kriznog štaba početkom naredne nedelje.

  Ministar Ružić kaže da su imali sastanak Tima za škole sa medicinskim delom Kriznog štaba i ističe da od početka školske godine rade analize.

  „Što se tiče obrazovnog sistema ja i dalje tvrdim da situacija po brojevima uopšte nije alaramantna, ali je tačno da dolazi do većeg broja obolevanja kod dece i do većeg broja prijema kod pedijatara“, dodao je Ružić.

  Naveo je da oko 5.000 dece školskog uzrasta od šest do 18 godina zaraženo, što je 0,6 odsto školaraca.

  Ponovio je da je to pokazatelj da situacija nije alaramantna, ali da su razgovarali u cilju sveobuhvatne borbe da se vidi koje su to još mere koje bi mogle da naprave, kako kaže, pauzu i kada je reč o obrazovnom sistemu.

  „Da pokušamo da i taj ulazak virusa spolja, jer virus ulazi spolja u obrazovni sistem, a ne iz obrazovnog sistema van njega i to se vidi po brojevima“, rekao je Ružić.

  Ukazao je da je jedan od modela uvođenje onlajn nastave.

  „Za sada to nismo odlučili, što se tiče ideje o produženom jesenjem raspustu – to je model koji će biti razmatran na sednici Kriznog štaba koja će biti održana početkom iduće nedelje“, naglašava Ružić.

  „Ukoliko se još neke mere budu predložile i usvojile mislim da će to biti jedna simbioza dve ili tri mere koje će služiti i da se poveća broj vakcinisanih i da se napravi pauza i da se smiri rast brojeva“, dodaje ministar.

  Produženjem raspusta do prekida transmisije virusa

  Na pitanje očekuje li da se produžetkom raspusta prekine lanac transmisije, Ružić kaže da je uveren da je to dovoljno, kao i da je tačno ono što epidemiolozi govore.

  „Taj lanac transmisije se ne događa u obrazovnom sistemu, događa se u opštoj populaciji van obrazovnog sistema, ali će svakako ta pauza pomoći, kao i primena kovid propusnica, da se iskoristi na najbolji mogući način i da se vide efekti tog uvođenja u smislu podizanja broja vakcinisanih“, ističe Ružić.

  Ukazao je da je tu srž problema, da on ne može biti u obrazovnom sistemu i deci, već koliko imamo svest i individualnu odgovornost i solidarnost.

  „Vakcina je jedna civilizacijska tekovina koju treba iskoristiti da bismo ovu pošast pobedili“, poručuje Ružić.

  Kako će se odvijati nastava sledeće nedelje

  Što se tiče nastave sledeće nedelje, kaže da će danas biti objavljeno saopštenje Tima za škole.

  „Radimo kao i do sada, mislim da će doći do podizanja broja samouprava sa četiri na šest, a koje su to lokalne samouprave biće objavljeno jako brzo“, dodaje ministar.

  „Testiranje učenika stvar svesti roditelja“

  Kada je reč o testiranju učenika, Ružić kaže da je o tome bilo reči i krajem avgusta i početkom septembra.

  „Mislim da je to i stvar svesti roditelja, testiranje đaka po mom mišljenju jeste stvar odgovornosti onoga ko vodi računa o svom detetu, ne vidim u tome bilo kakav problem“, dodaje ministar.

  Ukazao je da kada su opipali puls javnosti o tome, dobili su salvu uvreda, kao i kada su govorili o vakcinaciji dece. „Smatram da imamo problem mentaliteta“, poručuje Ružić.

  Na pitanje kako da se utiče na roditelje koji ne prijavljuju da su im deca zaražena, ministar ističe da rade edukacije.

  „Pokušavamo da na svaki način dopremo do njih i mislim da ukoliko takvih roditelja ima to nije predmet rada Ministarstva prosvete. Moje lično mišljenje je da jedno takvo neodgovorno ponašanje zaista zaslužuje sankciju, a mi ne sankcionišemo roditelje“, zaključio je Ružić.

  Izvor: RTS

  Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE