Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kupinari: Otkupljivačima opet ekstraprofit

  Muke malinara sa otkupnom cenom „prenele“ su se i na proizvođače kupina, koji tvrde da će malina i kupina zamreti.

  Otkupna cena trenutno je za sortu čačanka do 40 dinara, a čuvena loh nes plaća se svega 50 dinara za kilogram. To ne odgovara kupinarima, pa su u Krupnju u utorak obustavili berbu, jer je u ovom kraju pre dva dana kilogram čačanke bio i 20 dinara.

  Sve oči uprte su, opet, u hladnjačare i otkupljivače, koji, kako kažu voćari, ucenjuju sa cenom i mešetare.

  Hladnjačari su se dogovorili da čačanku plaćaju 40 dinara, a obogaćenu loh nes 50 dinara za kilogram, žali se Dejan Radulović, voćar iz Milićevca kod Čačka.

  Otkupljivači opet ostvaruju ekstraprofit, jer je konfitura kupine, ona prve klasa, od 96 do 120 dinara. Među kupinom koja se sad bere, od 60 do 80 odsto je prve klase. To je klasična pljačka proizvođača.

  Otkupljivači plaćaju sve isto, a posle prodaju po klasifikovanim cenama. Svu kupinu guraju u jednu klasu, a posle to prebiraju i prodaju po kvalitetu, pa ostvaruju ekstraprofit, i do dva i po puta više u odnosu na cenu prema proizvođaču.

  Kako objašnjava Radulović, kupina u Srbiji će zamreti. Država mora da stane na put reeksportu maline i kupine. Nigde ne piše na kutijama da su kupine i maline iz Poljske, već da su naše, a nisu, upozorava Radulović.

  Neka država pojača kontrolu, zna se tačno ko uvozi i ko to radi. Zbog svega toga, ljudi su počeli da obustavljaju berbu, jer kada je cena 40 dinara, još malo pa će morati da doplate sami sebi da bi je brali.

  Da bi bar malo bili zadovoljni, treba podići cenu čačanke za 10, a loh nesa za 20 dinara.

  Izvor: Novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • pero

   Isto se dešava i sa cenom meda! Država ne sprečava nelojalnu konkurenciju jer verovatno pojedinci iz političke elite beru kajmak.

  • Mare

   Ovo je katastrofa,sta se radi u ovoj zemlji narod ce poceti da umire od gladi i nemastine....

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE