Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  KUĆNI TESTOVI na koronu: „Treba malo energičnije uzeti bris, možete se povrediti“

  Virusolog i članica Kriznog štaba Tanja Jovanović izjavila je da su brzi antigenski testovi koji mogu da se kupe u apotekama veoma pouzdani i imaju kvalitete dobrog dijagnostičnog testa.

  Međutim, kako kaže, vrlo je važno da se test uradi jedan do tri dana od pojave simptoma, najkasnije pet dana.

  Takođe, naglašava, vrlo je važno uzeti uzorak u pravo vreme sa pravog mesta na pravi način.

  „Potrebno je uzeti ćelije iz nazofaringsa, iz ćelije, a ne iz sekreta, potrebno je malo energičnije uzeti test“, naglasila je Tanja Jovanović, koja smatra da građani to neće moći sami da urade i da može da se desi da povrede sebe.

  Ona je naglasila i da je važno šta će građani raditi sa tim biološkim otpadom – da li će ići u komunalni otpad ili će samo dodatno povećati koncentraciju virusa u okolini.

  KUĆNI TESTOVI na koronu stigli u srpske apoteke, zna se i cena

  Cena od 6.000 za PCR nedovoljna

  Jovanovićeva je rekla da cena PCR testa i usluge zavisi od cene testa, drugog potrošnog materijala i stručnog tima i kada se sve to sabere cena od 6.000 nije bila dovoljna i zato je radna grupa tražila da se cena koriguje.

  Tanja Jovanović je za RTS, objašnjavajući zašto je test poskupeo sa 6.000 na 9.000 dinara i koji faktori utiču na cenu, rekla da se cena PCR testa i usluge definiše na osnovu strukture same usluge, koju u ovom slučaju čine tri komponente.

  „Prva je cena testa – mora biti komercijalni test, koji ima svoju cenu, imamo ponudu više proizvođača, najkvalitetniji su najskuplji, uzima se srednja vrednost jer različite laboratorije koriste različite testove i na taj način možemo da pokrijemo troškove“, navela je Tanja Jovanović.

  Ona je dodala da je druga komponenta drugi potrošni materijal – pipete, epruvete, tube i drugi materijal, a treća, vrlo važna komponenta je stručni tim – lekari, specijalisti, molekularni biolog, tehničar, određuje se njihovo radno vreme, minutaža.

  Prema njenim rečima, kada se sve to sabere, cena od 6.000 nije bila dovoljna i zato je radna grupa tražila da se cena koriguje.

  Komentarišući izjavu epidemiologa Predraga Kona koji je rekao da će poskupljenje odvratiti ljude od putovanja, Tanja Jovanović je rekla da cena testa pojedine svakako neće sprečiti da putuju.

  Navela je da ljudi koji imaju simptome i odu u kovid ambulantu na testiranje neće platati PCR analize.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE