Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  KUĆNI TESTOVI na koronu stigli u srpske apoteke, zna se i cena

  Kućni testovi na koronavirus stigli su u apoteke u Srbiji i koliko danas bi trebalo da budu u prodaji.

  Jasminka Bjeletić iz Apoteka Beograd kaže da ovi testovi vrlo jednostavno rade, da imaju jasno uputstvo i da mogu da budu zamena za PCR test.

  “Mi smo danas naručili testove za utvrđivanje prisustva virusa korona, takozvane kućne testove. Sada štampamo upustva za svako pojedinačno pakovanje i oni će biti u prodaji od ovog popodneva u oko 40 naših ustanova Apoteke Beograd. Cena je 1.296 dinara“, kaže Bjeletić za Nova.rs.

  Kako navodi, testovi su vrlo osetljivi, oko 98 odsto. Proizvođač je firma iz Južne Koreje, a Agencija za lekove Republike Srbije je odobrila ovaj test.

  Jasminka Bjeletić objasnila je i kako se radi ovaj kućni test na koronu.

  “Uz njega ide jesnostavno uputstvo – uzima se bris iz nosa štapićem, na slici je pokazano koliko duboko treba da se stavi štapić u nos, koliko da se zadrži, a zatim se štapić stavi na pločicu. Ako se pojave dve crte, znači da je test pozitivan i on ne može da bude lažno pozitivan – ako je pozitivan, zaraženi ste. A ako je negativan, ne mora da znači da niste zaraženi, to kaže i upozorenje na testu. Moguće je u tom slučaju da ste zaista negativni, ali i da nije prikupljeno dovoljno materijala za test”, kaže Bjeletić i ističe da je test najbolje raditi drugi, treći dan od pojave simptoma.

  Ona je objasnila i da li, na osnovu svega ovoga, kućni test možemo da doživimo kao zamenu za PCR test.

  “Apsolutno. I cena je znatno povoljnija. Ovaj test će sigurno olakšati pacijentima da na vreme saznaju da li imaju kovid, posebno kada krenu i druge obične virusne infekcije. Moći će lako i brzo da znaju da li je reč o kovidu ili običnom virusu, tj. prehladi”, zaključuje.

  Izvor: Nova.rs

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE