KUĆA NA SELU: Konkurs za subvencije otvoren, ovo su svi uslovi

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  KUĆA NA SELU: Konkurs za subvencije otvoren, ovo su svi uslovi

  Ministarstvo za brigu o selu raspisalo je Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Srbije za 2021. godinu.

  Prethodno je Vlada Srbije na poslednjoj sednici usvojila Uredbu o utvrđivanju Programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Srbije za 2021. godinu.

  Za ovaj program opredeljeno je 500 miliona dinara, a cilj je motivisanje stanovništva da ostane na selu i podsticanje mladih da se vrate kroz rešavanje stambenog pitanja.

  Ko može da se javi na konkurs?

  Pravo da konkurišu za ovaj iznos bespovratnih sredstava imaće državljani Srbije, sa prebivalištem na teritoriji Srbije, mlađi od 45 godina i bez nekretnine u vlasništvu.

  Maksimalni iznos bespovratnih sredstava predviđen za kupovinu seoske kuće sa okućnicom koji će država davati iznosi 1,2 miliona dinara.

  Pravo učešća na javnom konkursu imaju podnosioci prijave koji ispunjavaju sve naredne uslove: da su zajedno sa jedinicom lokalne samouprave na čijoj teritoriji se nalazi seoska kuća sa okućnicom, podneli elektronski popunjen obrazac prijave sa dokumentacijom propisanom programom (obrazac prijave se preuzima na zvaničnoj internet stranici ministarstva), da su državljani Srbije, da imaju prebivalište na teritoriji Srbije, da imaju manje od 45 godina života, da su podnosioci prijave u bračnoj zajednici ili trajnijoj vanbračnoj zajednici u momentu podnošenja prijave ili je podnosilac prijave samohrani roditelj ili mladi poljoprivrednik ili poljoprivrednica.

  Takođe, neophodan uslov je da nisu vlasnici ili suvlasnici nepokretnosti na teritoriji Srbije, izuzev poljoprivrednog zemljišta, i da nisu nepokretnost prodali ili poklonili u prethodnih pet godina od dana objavljivanja javnog konkursa.

  Sa prodavcem kuće koju kupuju ne smeju biti u srodstvu, a ne smeju ni da budu u procesu odobravanja sredstava za kupovinu nepokretnosti bez obzira da li je reč o bespovratnim sredstvima, kreditu, ili subvencijama.

  U momentu podnošenja prijave, oni koji konkurišu za bespovratna srestva za kupovinu seoske kuće ne smeju da imaju bilo kakvih neizmirenih dospelih obaveza po osnovu poreza i doprinosa.

  Kuća mora da bude u selu u kojem postoji bar jedan od objekata javne službe ili usluga, zdravstvena ambulanta, pošta, škola, stanica prevoza ili da neki od takvih objekata postoji u susednim selima.

  Takođe, seoska kuća mora da bude upisana u katastar na ime prodavca, a kuća i okućnica ne smeju da budu predmet sudskog spora, niti da postoje nerešeni imovinsko-pravni odnosi.

  Podnosioci prijave konkurišu zajedno sa jedinicom lokalne samouprave, na čijoj teritoriji se nalazi seoska kuća sa okućnicom, koju podnosioci prijave predlažu prilikom konkurisanja.

  Jedinica lokalne samouprave garantuje tačnost podataka i ispunjenost uslova koji se odnose na seosku kuću sa okućnicom.

  Namena sredstava

  Bespovratna sredstva su namenjena za kupovinu seoske kuće sa okućnicom.

  Seoska kuća sa okućnicom, za čiju kupovinu podnosioci prijave konkurišu, može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta Republike Srbije, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima I prigradskim naseljima.

  Takođe,  mora da ispunjava osnovne uslove za život i stanovanje i ne sme da se nalazi u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima, navodi se u Javnom konkursu.

  Bespovratna sredstva nisu namenjena za opremanje seoske kuće i okućnice, porez na prenos apsolutnih prava prilikom kupoprodaje seoske kuće sa okućnicom, porez na imovinu, troškove prikupljanja dokumentacije za prijavljivanje na javni konkurs, kao i za građevinske radove za adaptaciju seoske kuće.

  Ministarstvo dodeljuje bespovratna sredstva za celokupni iznos procenjene tržišne vrednosti nepokretnosti, utvrđenu u obrascu prijave od strane jedinice lokalne samouprave, a sa kojom se prodavac saglasio u okviru izjave koja se prilaže sa konkursnom dokumentacijom.

  Dodeljena bespovratna sredstva će biti preneta jedinici lokalne samouprave na podračun za tekuće namenske transfere u užem smislu, od Republike nižem nivou vlasti.

  Jedinica lokalne samouprave će ta sredstva preneti korisniku bespovratnih sredstava, na namenski dinarski podračun kod poslovne banke.

  Do kada traje konkurs i kako se prijaviti?

  Uredbom je predviđeno da rok za podnošenje prijave teče od dana objavljivanja javnog konkursa do utroška budžetskih sredstava predviđenih za ovu namenu, a najkasnije do 1. novembra 2021. godine.

  Precizno popunjena prijava i prateća dokumentacija šalje se preporučenom pošiljkom na adresu: Bulevar Mihajla Pupina broj 2a, 11070 Novi Beograd ili se dostavlja predajom na pisarnicu na toj adresi.

  Prijave se predaju u zatvorenoj i zapečaćenoj koverti sa naznakom „Prijava na konkurs – sredstva za dodelu bespovratne pomoći za kupovinu seoske kuće sa okućnicom – NE OTVARATI“, sa punim nazivom i adresom pošiljalaca na poleđini koverte, navodi se u Uredbi.

  Ciljevi programa?

  Opšti cilj Programa je smanjenje migratornih kretanja stanovništva koja dovode do depopulacije u ruralnim područjima Republike Srbije, motivisanje seoskog stanovništva da ostane na selu i podsticanje mladih da se vrate na selo, rešavanjem stambenog pitanja.

  Specifični ciljevi ovog Programa su povećanje broja stanovnika u selima, smanjenje  prosečne starosti stanovništva u selima, povećanje stope nataliteta i poboljšanje demografske strukture u selima, pokretanje i rast privrednih aktivnosti na selu.

  Više detalja o konkursu može se naći na satu ministarstva (https://www.mbs.gov.rs/doc/konkursi/tekst-javnog-konkursa-seoske-kuce.pdf)

  Ministar objavio kada kreće konkurs za dodelu SEOSKIH KUĆA

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/Milan Obradović

  What's your reaction?

  Komentari

  • Milica

   Ja bih volela da meni I suprugu dodelite novac da kupim kucu ja I suprugu smo mladi vabracni par nemam uslova ni sretstava da kupimo kucu inace zivimo privatno ja Sam dete razvedenih roditelja zivela Sam sa majkom privatno od 7 godine vodim borbu sa boles u stitne zlezde I insulin u krvi ja bih vam bila veoma zahvalna kada bi nam pomogli da imamo svoj krov na glavom

  • Seljanin

   Moze li us kuci 2 krave, 3 krmace, I 5 ovaca , to je nekad svaka kuca u selu imala I to je nekad sigurnost da se porodica samo prehrani a ne da se izdrzava

  • Danijela

   Recite mi molim vas kako se prijaviti na konkurs za dodelu seoskih kuca?,hvala

  • Katarina cvijeticanin

   Ja sam Samohrana majka sa 5 dece postanar kako treba da se prijavim za konkurs za dodelu kuce

  • bojana pasic miletic

   Volela bih da i mene i mom suprugu date te suvencije a i sa kosova smo tako da bi nam zaista bilo potrebno.. hvala unapred

  • Dejan

   Kako da se prijavim za konkurs za dodelu sepskih kuca ja sam u vanbracnoj zajednici

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE