Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Krvni pritisak – koji nivo je normalan? (VIDEO)

  Krvni pritisak je često pokazatelj onoga šta se dešava u našem organizmu i da li  kardiovaskularni sistem radi kako treba. Podeljena su mišljenja u vezi sa tim koliko često bi trebalo vrštiti merenja krvnog pritiska. Preporuka je da se nakon navršene četrdesete godine meri jednom u mesec dana, naročito ukoliko je osoba izložena stresu.

  „Danas važi mišljenje da je 140 sa 90 granica između hipertenzija, odnosno povišenog krvnog pritiska koji je iznad tih vrednosti i normalnog krvnog pritiska koji je ispod. Naravno, to ne važi za osobe sa dijabetesom koje su najugroženije i gde je poželjan krvni pritisak oko 130 sa 80,“ reči su profesora doktora Nebojše Tasića sa Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ za emisiju „Vodič kroz dijabetes“.

  „Svaki čovek je drugačiji. Sigurno je da su normalnosti u krvnom pritisku kod većine ljudi između 120 i 140 odnosno 70, 80 do 90,“ dodaje.

  U različitim životnim dobima može doći do promene u krvnom pritiska, pri čemu nije uvek neophodno pribeći lekovima kako bi se novonastalo stanje regulisalo. „Važno je redovno meriti pritisak kako bi se varijacija držala u granicama normale, a tu mogu pomoći i neklasične metode merenja, kao što je primera radi holter“, ističe dr Tasić.

  „Merenje krvnog pritiska danas se sve više pomera sa terena merenja kod kuće ili u ordinaciji na teren 24-časovnog praćenja ambulantornog krvnog pritiska.

  Danas su najmerodavniji za dijagnozu, pa i praćenje efekta terapije takozvani holteri – ambulatorno merenje krvnog pritiska gde stalno nosite aparat koji prati vaš krvni pritisak danju i noću.

  Dešava se da kod lekara izmerite visok, a nakon toga kod kuće nizak pritisak. Sa druge strane, holter daje tu finu krivu kako se zapravo kreće krvni pritisak. Zbog toga kod većine bolesnika, pogotovo kod onih kod kojih je varijabilan, holter koristimo za dijagnozu.“

  Ovde možete pogledati celu epizodu na ovu temu:

  Izvor: BIZLife/Vodič kroz dijabetes

  Foto: Promo/Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE