Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Krediti naši nasušni i kako do njih

  Jedino su keš krediti od svih pozajmica ove godine u porastu, a prosečan iznos koji građani uzimaju je oko 3.000 evra, piše Blic.

  Prema rečima samih bankara, iza pomame za gotovinskim kreditima uglavnom se krije pokrivanje starih dugova. To znači da građani novac najčešće koriste za refinansiranje. Pored toga, keš se uzima i za letovanja, zimovanja, kupovinu kola, ali i knjiga za školarce.

   Banke imaju različite ponude, dok su uslovi skoro svuda isti, a to je da imate stalan posao, redovna mesečna primanja i da nemate zaostale neplaćene dugove. Najduži rok na koji se mogu dobiti keš krediti je 10 godina, a maksimalan iznos ide i do 20.000 evra. Većina banaka preorijentisala se na kredite u dinarima jer su oni mnogo traženiji od gotovinskih pozajmica u evrima.

  Prema podacima Udruženja banaka Srbije, keš krediti su od početka godine porasli za 21 odsto. Tako je na kraju 2016. ukupan iznos gotovinskih pozajmica bio 262,1 milijarda dinara, a na kraju oktobra ove godine 317 milijardi.

  U Intezi navode da beleže stalni rast gotovinskih kredita koji čine ubedljivo najveći broj svih kredita odobrenih stanovništvu.

  – Gotovinski krediti su dostupni zaposlenim građanima, kao i penzionerima bez obzira li zaradu i penziju primaju preko Inteze ili ne. Na raspolaganju je više modela dinarskih gotovinskih kredita, a prosečan iznos u prvih deset meseci ove godine je 2.200 evra – kažu u Intezi. ojvođanskoj banci naglašavaju da je za dobijanje keš kredita važan i iznos zarade.

   Pre svega je potrebno stalno zaposlenje, najmanje šest meseci rada kod poslednjeg poslodavca i minimalno 150 evra mesečne zarade. Od dokumentacije prilikom apliciranja neophodna je potvrda o zaposlenju, administrativna zabrana, kao i izveštaj Kreditnog biroa – ističu u ovoj banci.

  Oni dodaju da građani najčešće uzimanjem keš kredita refinansiraju stare obaveze.

  – Takođe, interesovanje je uvek veće i u vreme praznika, pred odlazak na letovanja, zimovanja ili pred početak školske sezone. Prosečan iznos kredita u našoj banci je oko 3.600 evra u dinarskoj protivvrednosti – kažu u Vojvođanskoj banci.

  Da su gotovinski krediti najtraženiji potvrdili su i u Eurobanci. Oni su zbog velikog interesovanja, kako navode, nastavili akciju dinarskih kredita za refinansiranje koju su imali letos.

  – Nakon što smo ovog leta prvi put pripremili primamljivu ponudu koja omogućava da uzmete tačno 1.000.000 dinara i da uštedite okruglo 300.000 dinara, sada smo je ponovo uveli jer je tražnja ogromna – kažu u Eurobanci, i dodaju da je prosečan iznos keš kredita 4.000 evra.

  U Rajfajzenu objašnjavaju da su ovi krediti traženi zato što su nenamenski.

  – Klijenti ih koriste u skladu sa svojim trenutnim potrebama, od kupovine automobila, nabavke robe široke potrošnje ili u neke druge svrhe. Prosečan iznos u našoj banci je oko 400.000 dinara – naglašavaju u Rajfajzenu.

  Uslovi za dobijanje keš kredita

  • Punoletni građanin Srbije
  • Stalno zaposlenje (može i na određeno)
  • Redovna mesečna primanja
  • Redovan platiša (na vreme izmireni svi dugovi)
  • Penzioneri koji na kraju otplate nemaju više od 75 ili 78 godina

  Izvor: Blic

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE