Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  RTB Bor: Gubici i „ućutkana“ privatizacija

  RTB Bor je u 2016. godini zabeležio gubitke u poslovanju, pokazuje finansijski izveštaj. Prošlogodišnji gubitak je, istina, manji nego pre, ali i dalje impozantan. Manjak je iznosio 5,25 milijardi dinara, dok je godinu dana pre toga bio 13,7 milijardi dinara, prenosi Politika.

  Gubici su napravljeni uprkos boljoj ceni bakra na svetskom tržištu, ali i tome što je grupa preduzeća Rudnik bakra Bor, Rudnik bakra Majdanpek i Topionica i rafinacija ušla u unapred pripremljen plan reorganizacije (UPPR). Podsećanja radi, tada im je otpisano više od milijardu evra duga prema državnim poveriocima. Osim toga, RTB Bor je u 2016. godini imao budžetsku pomoć od dve milijarde dinara za tekuću likvidnost kako bi postigao bolje rezultate pred privatizaciju, a interesantno je da na takvu pomoć u ovoj godini ne može da računa. Po medijskoj tišini koja vlada kada je reč o privatizaciji ovog borskog preduzeća, čini se da od toga nema ništa.

  Pominjalo se da su zainteresovane kineske firme, ali se sve na tome i završilo. U Fiskalnom savetu, koji je mnogo puta upozoravao na fiskalni rizik RTB-a Bor, kažu da ovo državno preduzeće u 2017. ima bolje rezultate poslovanja zahvaljujući povećanju cene bakra i njegovoj većoj proizvodnji. Cena bakra kontinuirano raste od okgobra 2016. godine, kada je iznosila oko 4.700 dolara i sredinom septembra 2017. dostigla je 6.800 dolara po toni. Na uspešnije poslovanje utiče ito što će količine proizvedenog bakra u 2017. biti veće nego prethodnih godina, pošto će ove godine nova topionica praktično prvi put raditi punim kapacitetom.

  Izvor: Politika

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE