"Kraj Save" za tri godine 4.000 novih radnih mesta

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Kraj Save” za tri godine 4.000 novih radnih mesta

  Za poslednje tri godine u Šapcu je otvoreno oko četiri hiljade radnih mesta i prvi put je na Zavodu za zapošljavanje manje od 8.500 nezaposlenih.

  Najveći iskorak bila je investicija japanske kompanije Jazaki sa 1.500 radnika, a to je jedna od retkih firmi u Srbiji koja aktivno traži nove radnike, pri čemu se zaposlenima omogućava da napreduju u zvanju uz dodatnu obuku.

  U severozapadnoj industrijskoj zoni, najvećoj u Srbiji i sa mogućnosti poslovanja u tzv. slobodnoj zoni na prostoru od 200 hektara, očekuju su novi investitori uz do sada uveliko prisutne kompanije iz drugih zemalja i domaće firme.

  To je i rezultat konstantnog rada Saveta za privredu koji pokušava da stvori što povoljniji privredni ambijent. Potvrda zalaganje stigla je od Fajnenšal tajmsa koji je Šabac uvrstio u top listu od deset najpovoljnijih destinacija za ulaganje u kategoriji manjih gradova. Poređenja radi, tu je i Maribor, koji ima aerodrom i pride pripada Evropskoj uniji.

  Ono što bi bio dodatni zamajac je izgradnja auto-puta Ruma-Šabac koja bi dovela nove investitore koji pokazuju sve veće interesovanje za poslovanje u Šapcu.

  Stopa nezaposlenosti u Šapcu je oko osam odsto, na nivou EU, a Grad čini dodatne korake za smanjenje nezaposlenosti. Posebno je značajan program podsticaja zapošljavanja starijih, žena od 58 godina i muškaraca od 60 godina. U tu svrhu iz budžeta je izdvojeno 15 miliona dinara, a do sada je na ovaj način zbrinuto (do penzije) oko 800 ljudi.

  Za zapošljavanje medicinskih radnika izdvaja se deset miliona dinara, za obuke nezaposlenih opredeljeno je tri miliona, dok se za zapošljavanje osoba sa invaliditetom daje milion dinara. Za podršku zapošljavanja mladih kroz radnu praksu iz budžeta se izdvaja 1,4 miliona, a švedska agencija za međunarodnu saradnju taj oblik finansira sa još 11 miliona dinara. Za podrške preduzetništvu kroz finansiranje računovodstvenih usluga izdvaja je 3,6 miliona dinara.

  Sve ove mere obuhvatiće nekoliko stotina lica, a ne bi trebalo zaboraviti podsticaji u agraru, pošto bezmalo polovina stanovništva živi na selu i od sela. Iz budžeta se za agrar izdvaja 45 miliona dinara.

  Izvor: Danas

  Foto: sabac.rs

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE